İspanya’daki Orta Çağ Kalesi’ne Modern Merdiven

Meritxell Inaraja i Genís, Barselona yakınlarındaki Igualada’daki La Tossa de Montbui Kalesi’ni restore etti. 2014’te başlayan restorasyon süreci bu sene içinde tamamlandı.

Tossa de Montbui Kalesi, Igualda’nın güneybatısındaki bir tepede, deniz seviyesinden 620 metre yükseklikte, Orta Çağ’dan beri askeri savunma için stratejik ve bölgedeki sınır kalelerinin kontrol edildiği bir noktada yer alıyor.

Kale’nin Tarihi

Kale’den ilk olarak 960 yılından kalma bir belgede bahsedilmiş. Kale, 12. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar başlangıçta feodal beyleri ve daha sonra sahibi olan Cardona’nın vizitleriyle ilişkilendirilmiş. Başlangıçta mülk Vic Piskoposluğu’nun elindeyken 1139’dan itibaren Cardonas Ailesi’ne geçmiş. 1956’da Santa Margarida de Montbuí Belediyesi tarafından satın alınana kadar birkaç sahibi daha olmuş. Yıllarca ıssız kalmasının ve hasar görmesinin ardından, 1967’den beri tadilat ve restorasyon müdahaleleri yapılmış.

Kuzey-güney doğrultusunda inşa edilmiş olan kale, 9,50 metre genişliğinde ve 14,50 metre uzunluğunda dikdörtgen bir plana sahip. Duvarları yaklaşık iki metre kalınlığında ve köşeleri yuvarlatılmış, kireç harcı ile sabitlenmiş çeşitli yerel kalkerli taşlardan yapılmış.

Doğu tarafı yaklaşık 10 metre yüksekliğinde, batı tarafı ise arazinin eğiminden dolayı üç metre daha uzun. İç kısmı iki kat ve bir bodrum katına ayrılmış. Kale’ye şu an doğu cephesinden giriliyor ve modern bir merdiven ile birinci kata erişim sağlanıyor.

Yapılan tarihsel çalışma sonucunda, birinci katın üzerinde bir çatı döşemesinin varlığı ortaya çıkarılmış. Benzer yapıların incelenmesinden ardından, katlar arasındaki orijinal merdivenin şimdi yıkılmış batı duvarı boyunca yerleştirildiği anlaşılmış.

Restorasyon önerisi, bu tarihi bulgulara ve kulenin orijinal yapısıyla ilgili mevcut bilgilere dayanıyor. Proje, mevcut duvarların güçlendirilmesini ve tarihi ayrıntılara atıfta bulunan belirli unsurların inşasını öneriyor.

Orijinal çatıya tekabül eden bu seviyede, batı duvarını sağlamlaştıran ve bu dönemin birçok kulesinde olduğu gibi, duvarların kalınlığına yerleştirilmiş olası bir merdivenle ulaşılıyor. Merdivenin eğimli şekli, bitmemiş görünümü ve kalıntıların hatırasına saygı duyuyor.

Duvarların sağlamlaştırılması ve merdivenlerin biçimlendirilmesi sırasında renk tonu benzerliği elde etmek ve mevcut olanla malzemelerin benzerliğini sağlamak için kireç betonu kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın