İspanya’da Tarihi Bir Kentsel Mekanın Genişletilmesi

İspanya’da Tarihi Bir Kentsel Mekanın Genişletilmesi

Valensiya'daki bir belediye ve kasaba olan Onda’nın tarihi merkezindeki Plaza de la Sinagoga için hazırlanan kentsel planlama projesi Cel-Ras Arquitectura, Grupo Aranea ve El Fabricante de espheras arasında ortak bir proje olarak tasarlanmış.

Onda tarihi kent merkezi 1967 yılında alınan bir kararla kültürel anıt ilan edilerek koruma altına alınmış.

Sağlam yığma duvarlarla sınırlanan kazılmış alanda, yerin neredeyse 5 metre altına gömülü görünen 12. yüzyıldan kalma Endülüs dönemine ait büyük bir havuzun kalıntıları bulunmuş.

Bir dizi kesme kemer ve bir Gotik merdivenin kaideleri, havuzun daha sonra Hıristiyanlık döneminde 13. ve 14. yüzyıllarda sivil veya dini bir yapı olarak yeniden kullanıldığını göstermiş.

Proje ile kentsel alanın alt arkeolojik alan ve üzerinde kalan alanın yüzen ahşap bir platform aracılığıyla yeniden birleştirilmesi amaçlanmış.

Platform inşaat mühendisliği ile el sanatları işçiliğinin birleşimiyle inşa edilmiş. Yapı bir atölyede hazırlanarak daha sonra meydandaki yerine monte edilmiş. Çalışmalar sırasında havuz bir açık hava marangoz atölyesi haline getirilmiş ve ahşap zeminin yapımında el işçiliği kullanılmış.

Platformun sokaklarla olan bağlantıları, yaşlıların günlük dolaşmalarını kolaylaştırmak için, yumuşak rampalar ve küçük yükseklikte merdivenlerle çözülmüş. Eski havuzun zeminine, burada bulunan sıkıştırılmış kil döşemenin bir yorumu olan el yapımı seramik döşeme döşenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın