İspanya’da Şehrin İçinde Bir Parkın Düzenlenmesi

Jardinillos Parkı İspanya’nın Palencia şehrinde mimar Óscar Miguel Ares Álvarez tarafından projelendirilmiş.

Önceki dönemlerde demiryoluyla Palencia’ya gelen yolcular için bir şehre giriş alanı olarak tasarlanmış olan bu park, zaman içerisinde bakımsız kalarak özellikle geceleri yaşanılmaz ve tehlikeli bir yer haline gelmiş. Yapılan proje ile bu alanın şehir halkının talep ettiği etkinlikler için bir meydan, bir dinlenme noktası olarak geri kazanılması amaçlanmış.

Parkın yeniden işlev kazanması için belediye tarafından 2018 yılında açılan yarışmayı kazanan Óscar Miguel Ares Álvarez projeye farklı bakış açısıyla yaklaşmış ve kullanımları az çok tanımlı, farklı amaçlarla kullanılan farklı ölçeklerdeki alanları yeniden yapılandırmış.

Ana ada, 1875’ten beri var olan tren istasyonunun önü olarak belirlenmiş. Bu adaya; gelecekteki kafeteryanın konumlanacağı nokta ile gençlerin kaykay ve park curl aktiviteleri için kullanabilecekleri alanlar gibi farklı kullanım yerleri oluşturmak üzere şehrin içerisindeki atıl bölümler eklenmiş.

Granitin kullanımı, işlenmesi ve özel olarak tasarlanmış şehir mobilyalarının farklı parçalarında modellenmesi bağlayıcı bir işlev olarak planlanmış. Kaldırım, bir balıksırtı deseninde düzenlenmiş on santimetrelik granit levhalardan oluşturulmuş.

Parkın yapılanması sırasında tespit edilmesi gereken bir diğer kaynak da su olmuş. Kıvrımlı ve basık taşlı su yolunun yerine ağaçlara göre simetri etkilerini destekleyen aynasal bir su tabakası tasarlanmış. Bu sayede havuzun siyah dibinde kaybolan sonsuz uzama efektleri oluşturularak su teması vurgulanmış.

Son olarak, geniş ve yüksek bir bitki örtüsü kullanılarak parkta insanların keyifle oturabilecekleri gölgelik alanlar yaratılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın