İspanya’da Romen, Müslüman ve Endülüs Etkilerine Sahip Bir Konut

Studio González Morgado Arquitectura, İspanya'nın güneybatısındaki Endülüs özerk bölgesinin 8 kentinden biri olan Huelva'da, geleneksel bir evi yenileyerek Domus Atrio'yu tasarladı.

Bir asırdır ayakta olan ev zamanla değişime uğramış. Ancak projenin yeni geliştirilen kimliği, günümüze kadar gelmeyi başaran verandalı ev fikrini korumayı başarmış.

Dar ve uzun bir arsa üzerinde, iki bölme duvarı arasında iki cephesi olan evin, kuzeyinde garaj girişi ve açık alan yer alıyor. Kentin tarihi dokusu ile aynı şema ve mantığı izleyen cadde hizasında geleneksel evin girişi bulunuyor.

Domus Atrio, 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş, ancak orijinal şekli, farklı tür katmanlar ekledikten sonra 1930’lara kadar gelişmeye devam etmiş.

Romen, Müslüman ve Endülüs etkilerine sahip yapı yıllar önce inşa edilmiş olsa da güzelliği değişmeden kalmış.

Neo-Mudejar* etkisi ile bölgesel bir tarza sahip olan ev, odaların etrafında düzenlenmiş üç avlu içeriyor.

Yapılış şekli tipik bir Romen evini hatırlatıyor. Salonu avlu takip ediyor, ancak bu sefer yağmur suyunu toplayan bir süs havuzu olarak değil, doğal bir ışık alanı olarak. Oturma odası ve yemek odasının bulunduğu evin merkezi tablinumun** yerinde yer alıyor ve orta avlu ile sütunlu avlu arasında bağlantı kuruyor.

Odaların özel bölümlerini yeniden düzenlemek ve görsel genişlik elde etmek yeniden yapılanmanın ana amacını oluşturmuş. Endülüs tarzındaki eve özgü tasarım şekli farklı avluları birbirine bağlamış ve bu şekilde tüm eve doğal ışık ve havalandırma sağlamış.

* Neo-Mudéjar, İber Yarımadası’nda ve çok daha az ölçüde İbero-Amerika’da uygulanan bir Mağribi Canlanma mimarisi türü.
** Roma konut mimarisinde evin uzun aksında bulunan oda.

Etiketler

Bir yanıt yazın