İspanya’da Metalle Kaplanmış Bir Ev

İspanya merkezli mimarlık ofisi HARQUITECTES, Barselona’nın Igualada bölgesinde merkezi yaşam alanını çevreleyen geniş bir verandaya sahip House 905 isimli bir proje tasarladı. Oluklu galvaniz saclarla kaplanmış konut, arsanın sınırlarına paralel dört eşmerkezli katman halinde yapılandırılmış.

Projenin katmanları dış taraftan içe doğru bakıldığında çit, çevre avlu ile merkezi, iki katlı beton blok kutunun etrafını saran kesintisiz alandan oluşuyor.

Proje, çağdaş Japon mimarisine ilgi duyan, mahremiyete önem veren ve tüm yıl boyunca bahçe ile iç içe yaşayabilecekleri bir ev isteyen 4 kişilik bir aile için tasarlanmış. Yaklaşık iki metre yüksekliğinde, camlarla çevrelenmiş olan ev, 120 m2’lik alana sahip.

Evin merkezi, dış mekana direkt bağlantı kuran ve iç mekanın bir uzantısı olarak işlev gören sürekli bir veranda ile çevrili iki katlı beton bir blok kutudan oluşuyor.

 

Konutun ana gövdesi yatak odaları, banyolar ve merdivenleri içerirken, kesintisiz veranda ise mutfak, oturma bölümü dahil olmak üzere tüm ortak alanları barındırıyor. Yaz aylarında, geniş sürgülü duvarlar sayesinde bir sundurma haline gelen bu kesintisiz alan kışın, köşelerdeki büyük pencereler sayesine bahçenin çerçeveli manzarasını sunacak şekilde tasarlanmış.

Eğimli çatıya sahip veranda ahşap, cam ve alüminyum ile oluklu galvaniz sac muhafazalar gibi hafif malzemeler kullanılarak inşa edilmiş verandanın aksine, merkezi çekirdek daha fazla termal etki sağlamak üzere masif ve kompakt olacak şekilde planlanmış. Blok duvarlar ve levhalar kesintisiz alanda görünür bırakılırken ve odalarda beyaza boyanmış.

 

Kış aylarında zemin katta kendi iklim sistemine sahip olmayan merkez binanın ısınma ihtiyacı verandadan sağlanıyor. Doğrudan güneş ışınımını zamanında almanın yanı sıra çok fazla durağanlık içeren beton zemin, ikinci kattaki odalar gibi yerden ısıtma ile ısıtılıyor.

Yaz aylarında, sürgülü kapılar kapalıyken, pencereler çatı çıkıntısı ve yansıtıcı dış perdeler ile güneşten korunuyor. Eğimli çatı aynı zamanda, küçük güneş bacaları gibi çalışan cephelerde gizlenmiş dört kanaldan sıcak havayı tahliye eden, doğal havalandırma sağlayan ve verandanın soğutulmasını kolaylaştıran pasif bir havalandırma sistemini destekleyecek şekilde tasarlanmış.

Şehir Merkezinde Çok Katmanlı Bir Yapı

1413 Evi

Etiketler

Bir yanıt yazın