İspanya’da Esnek Kurgulu Bir Konut Projesi

NØRA Studio’nun tasarladığı Casa en Bateria, İspanya’nın Mayorka Adası’nda yer alıyor.

Fotoğraflar: Ricard López

NØRA Studio Mayorka’da, iki katlı, ferah bir avlu ve havuza sahip bir aile evi tasarlamış. Tasarımda, ana yaşam alanı, küçük fonksiyonel bir alanla destekleniyor ve konut için çekirdek görevi gören bu ikincil alan sayesinde mekanda esneklik sağlanıyor.

Hem zemin kat hem de birinci kat aynı işlev şeması ile kurgulanmış. Uzunlamasına yöndeki ana yaşam alanında, sokaktan avluya bağlantı bulunuyor. Bu alan, evde çok fonksiyonlu bir kurgu oluşturmak için kendi içinde bölümlere ayrılmış ikincil bir alanla desteklenmiş.

Küçük alana, eve canlılık katan bir “çekirdek” görevi yüklenmiş. Tüm gerekli işlevler, çekirdekte çözülmüş diğer büyük alanda “boşluğun lüksü” temasıyla farklı bir atmosfer yaratılmış.

Yaratılan boşluk daha fazla kamusal kullanıma (sokağa bağlantı) ve daha mahrem kullanıma olanak tanıyan bir joker alan işlevi görüyor.

Bu “çekirdek” kurgusu tüm evde uygulanmış ve cephelere kadar ulaşmış; bu durumdaysa cephe, çok belirgin bir şekilde mekanın kurgusunu görünür kılmış.

Avlunun yer aldığı güney tarafında ise bir galeri sayesinde, yapının yaz aylarında direkt günışığına maruz kalmasının önüne geçilmiş, aşırı ısınmayı önleyen bir baca oluşturulmuş.

Bunların yanı sıra kış aylarında mümkün olduğu kadar fazla enerjiyi ısı formunda alarak, sıcak havayı olabildiğince uzun süre ev içerisinde muhafaza etmeyi sağlayan bir termal alan yaratılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın