İspanya’da Doğa ile Uyum İçinde Bir Proje: Casa Nogal

Raul Almenara, İspanya'nın Sierra de Avila bölgesinin karakteristik peyzajı ile uyum içinde, bir kaya kütlesini anımsatan Casa Nogal'ı tasarladı.

Fotoğraf: Garcia Louza

Ağırlıklı olarak ceviz ağaçlarıyla dolu bir arazinin ortasında, Raul Almenera bir granit kayayı anımsatan bir kütle konumlandırdı. Kayalar ile ağaçlar, alanın sahip olduğu tek ve en önemli referans unsurları olarak bulunuyor.

Fotoğraf: Garcia Louza

Granit kaplı kütlenin içi geleneksel bir aile meskeni olarak kurgulanmış. Ağır bir kaya gibi görünen bu tasarım için İspanyol mimar, Casa Nogal’ın aslında “Sierra de Avila’nın karakteristik peyzajında bir taş” olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Juan Baraja

Bir meyve bahçesinde yer alan ev, çevresindeki yegane inşa edilmiş unsurlardan biri olan İspanya’daki yamaçta yer alan kasabayı ölçeklendiren uzun taş bir duvardan referans alıyor.

Fotoğraf: Juan Baraja

Geleneksel evlerin aksine Raul, çok rijit görünümlü bir dış cephe için dış duvarlarda, çatıda ve hatta kapılarda granit malzemeyi kullanmış.

Fotoğraf: Juan Baraja

Geçirgenlik ve şeffaflık gayesi gütmeyen proje Casa Nogal, kaya peyzajı gibi güçlü mimari referansları fiziksel olarak somutlaştırarak doğayla bütünleşmeyi hedefliyor.

Fotoğraf: Juan Baraja

Banyo, mutfak ve hatta merdivenlerde, Avila Nehri’nde bulunan granit çakılların çimento ile birleştirilerek yapılan malzeme kullanılmış. İç mekanlarda ise Raul’un “21. yüzyılın taşı” olarak tanımladığı yoğun beton kullanımı hakim.

Fotoğraf: Juan Baraja

Alanda bulunan yüz yıllık ceviz ağacı bir diğer önemli peyzaj elemanlarından biri. Tasarım, bahçeyi evle birleştiren kavisli bir cam panele sahipken, ayırt edici bir T-şekilli beton ada bankı, içeriden dışarıdaki ceviz ağacının gölgesine kadar uzanıyor.

Fotoğraf: Juan Baraja

Bu tasarım, iç mekan konforu ile doğal çevre arasında sürekli bir bağlantı sağlıyor.

Fotoğraf: Juan Baraja

İçeride, iki kat yükseklikte bir alan mutfak, yemek ve oturma alanlarına ev sahipliği yapıyor ve eğimli bir çatı şöminenin yanında konforlu bir mekan yaratıyor.

Fotoğraf: Juan Baraja

Üst kattaki yatak odaları tavan pencerelerinden yıldızları seyretme imkanı sunuyor. Sağlam granit duvarların içinde, bahçede bulunan ceviz ağacına kasıtlı referanslar entegre edilmiş.

Fotoğraf: Juan Baraja

Girişte ise ziyaretçileri merkezi bir avlu karşılıyor. Tamamen camla kaplı bu bahçe, evin merkezinde geniş bir kütle görevi görerek, solda ve sağda bulunan mahremiyet ve özel alan açısından ayrılan odalarla konut programını net bir şekilde bölüyor.

Raul, tasarımın malzeme paletini, çeşitli seçeneklerin geri dönüştürülmüş cam ve metal bileşenlerinden oluşturmuş.

Fotoğraf: Juan Baraja

Öne çıkan ceviz ağacının ayırt edici nitelikleriyle herhangi bir rekabeti önlemek için ahşap kasıtlı olarak hariç tutulmuş.

Fotoğraf: Juan Baraja

Ceviz ağacının, kayaya benzer yeni mimari ekleme yaparak tasarımın odak noktasını zarif bir şekilde paylaşarak, alanın merkezinde yer alması bilinçli yapılan diğer bir tasarım kararlarından.

Etiketler

Bir yanıt yazın