İSMD’nin Düzenlediği Mimarlık ve Sinema Buluşması Salt Galata’da Yapıldı

İlki 11 Ocak 2016'ta Salt Galata'da yapılan "Mimarlık Ve..." buluşmalarının ikincisi 11 Nisan Pazartesi günü "İstanbulSMD ve Kalebodur'la Pazartesi Buluşmaları - Mimarlık ve Sinema" başlığı altında düzenlendi.

Kalebodur Pazarlama Müdürü Bahadır Borand’ın ve İstanbulSMD Yönetim Kurulu üyesi Cem Sorguç’un açılış konuşmalarıyla başlayan buluşma, Kadir Has Üniversitesi, Radyo, Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç.Dr. Melis Behlil ve yönetmen-senarist, Yeşim Ustaoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Mimarlık ve Sinema buluşmasında, mekânsal ve zamansal algıların sinemaya etkisi, kentin dili ve kültürel değerlerin mimari açılımı sinema üzerinden değerlendirildi. Doç.Dr. Melis Behlil’in, Yeşim Ustaoğlu’na sorularıyla başlayan konferans; mekân, mekân-karakter ilişkileri, kent olgusu başlıklarında ilerledi.

Mekân ve film tasarımında mekâna yaklaşımın önemini vurgulayan Yeşim Ustaoğlu: “Mekanlar benim için aynı zamanda karakterler ve her biri önemlidir. Mekânda beni etkileyen o mekânın kullanıcısıdır. Yaşantısı, kültürel değerleri, mekân üzerinden belirlenir.” açıklamalarında bulundu.

Yeşim Ustaoğlu’nun filmlerindeki mekân algısına değinen Melis Behlil, seçilen mekânların karakterlerin yaşamıyla özdeşleşmeleri, Ustaoğlu’nun yönettiği, “Pandora’nun Kutusu” “Güneşe Yolculuk” “Bulutları Beklerken” “İz” ve “Araf” filmlerinden mekân kullanımı örnekleriyle devam eden konferans, ışık ve ses kullanımının, mekânla ilişkisinde önemli faktörler olduğu da vurgulandı.

Restorasyon ve hafıza kavramlarını filmlerinde ön plana çıkardığını belirten Ustaoğlu, geçmişle yüzleşememenin etkisini, mekân ve tarihle bağlantılı olmasına yorumlayarak, doğrudan insanı etkilediğini belirtti.

Yeşim Ustaoğlu, Türkiye sineması ve son dönem Türk filmlerinin senaryo içeriklerinin, kent, sosyal değişim, aile ilişkileri ekseninde belirlendiğine dikkat çekerek, “mekânı kullanıcıdan, insanı da ait olduğu yerden ayırmadan bakabilmek” gerektiğini sözlerine ekledi.

Mimarlık bölümü mezunu olan Ustaoğlu’nun, mimarlığın sinemaya etkisinin, senaryo yazımında ve mekân seçiminde çok yönlü bakış açısı kazandırdığını, sinema ile yaratım sürecinde bireysel olarak özgürleştiğini belirtti.

Yoğun katılımla gerçekleşen konferans, izleyiciden gelen sorularla son buldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın