İslâm Sanatı ve Mimarîsi 650–1250

Richard Ettinghausen, Oleg Grabar ve Marilyn-Jenkins Madina’nın kaleme aldığı İslâm Sanatı ve Mimarîsi, 650-1250’de yazarlar Ortaçağ’da İslâmiyet’in Doğu’dan Batı’ya hâkim olduğu bölgelerde yaratmış olduğu sanatı ve mimarîyi tüm veçheleriyle ele alıyor.

Kitabın tanıtım metninden:

“Bu usta işi eser, İslâm’ın ilhamında şekillenen sanatsal ve mimarî estetiğin yüzyıllar ve coğrafyalar içerisindeki seyrini, karşılaşmalarını ve dönüşümlerini bizlere sunmaktadır. İslâm sanatının Endonezya’dan Libya’ya uzanan engin coğrafyada bıraktığı izleri, kültürler ve toplumlar üstü bir bakış açısıyla ele alan çalışma, ilk edisyonu 1992’de yayımlanalı beri sayısız yeni çalışmaya ilham olmuştur. Çinilerden yapılara, hat sanatından kitap sanatlarına İslâm’ın klasik dönemine odaklanan bu eserle inancın nasıl tezyin edildiğine dair bir panorama arz ediyor.

İslâm’ın bir medeniyet hüviyeti kazandığı süreci, doğuşundan yükselişine, takip eden bu müstesna kitapla İslâm topraklarındaki sanatsal birikimin tarihi bütünlüklü bir anlatıya kavuşuyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın