İskoçya’nın Bağımsızlığı Mimarlara Ne İfade Ediyor

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılarak bağımsız bir ülke olması kararı referanduma çıktı. Ülkenin %55'i bağımsızlığa hayır derken bu durum ülkenin mimarlık ortamını nasıl etkileyecek?

İskoçya’nın bağımsızlığı oylamaya sunulmadan haftalar önce Edinburg tabanlı mimarlar grubu “Architects for Yes” kampanyasını başlatmıştı. Yaklaşık 50 mimarın desteklediği kampanyada yeni ve ulusal bir mimarlık anlayışının oluşması için bağımsızlığın bir araç olduğu argümanıyla yola çıkılmıştı.

Kampanyanın destekçileri mimarlar, büyük şirketlere tasarım yapmak yerine mimarın toplumsal sorumluluğunun hatırlanarak bağımsızlığın, adil ve eşitlikçi bir toplumun yaratılması için daha iyi tasarımlar yapılmasının bir yolu olduğuna inanıyorlardı.

Referandum sonuçlarını değerlendiren mimarlar, hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti ancak ülkenin % 45’inin de değişime açık olduğunun unutulmaması gerektiğini de ifade ettiler.

“Architects for yes” kampanyasına karşılık bir de hayır diyenlerin oluşturduğu “Better Together” kampanyası ortaya çıkmıştı. Sonuçlardan memnuiyetini dile getiren destekçiler ise bu konuda daha gerçekçi tavır takınılması gerektiğini söylüyor. Yerel düzeyde yapılabilecek yenilikler, yapılı çevrenin dönüşümü ve yenilenmesi için finansal güce sahip olunması gerektiğinin altını çizerek bağımsızlık halinde gerilemeye mahkum olunacağını ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın