İskenderun Limanı Yeni Haliyle Yıl Sonuna Hazır

Limak tarafından 36 yıl süreyle TCDD’den işletme hakkı devralınan LimakPort İskenderun Limanı, toplam 250 milyon dolar tutarındaki inşaat, makine ve ekipman yatırımının yüzde 80’ini tamamladı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, LimakPort İskenderun’u Akdeniz’in en büyük ve en önemli konteyner limanlarından biri haline getirmek amacıyla hızlı bir yatırım süreci geçirdiklerini belirtti. Özel olarak tasarlanmış STS ve RTG vinçlerin limana gelmesiyle birlikte bundan sonra konteyner operasyonlarının daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleşeceğini ifade etti. Limanda planlanan kapasite için gerekli tüm inşaat işleri sene sonuna kadar tamamlanmış olacak.

Tasarım ve imalat dahil toplam 18 aylık bir çalışmanın ürünü olan devasa vinçlerden STS vinçlerinin yüksekliği 72 metreyi bulurken, bu vinçler sayesinde gemi üzerinde, rıhtımdan 20 sıra konteynere erişim sağlanabiliyor. Arka sahada, istiflemede kullanılacak olan elektrikli RTG vinçler ise gürültü ve çevre kirliliğine geçit vermeyen yapısıyla, limancılık hizmetlerindeki en modern uygulamalara imkân tanıyor. Yürütülen çalışmalar ve yapılan yatırımlarla 1,5 yıl gibi kısa bir sürede LimakPort İskenderun’unun yük çeşidi ve gemi trafiğinin çok hızlı bir şekilde arttığını belirten Nihat Özdemir, “Limanımızın yenilenmesi, genişletilmesi ve en modern teçhizat ve altyapı ile ticaretin hizmetine etkin bir şekilde sunulması için çok yoğun bir yatırım süreci içine girdik. Ayrıca tüm yatırımlarımız, çevresel ve sosyal etkiler açısından, Dünya Bankası’nın özel sektör kolu olan Uluslararası Finans Kuruluşu’nun önderliğini yaptığı Ekvator prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilmektedir. İskenderun şehrinin gelişmesine de katkıda bulunacak bu büyük yatırım ile önemli miktarda istihdam da sağlamış oluyoruz.” dedi. Limandaki inşaat çalışması dolayısıyla bazı rıhtımların kapalı olmasına rağmen limanın yük çeşidi ve gemi trafiği açısından memnuniyet verici sonuçlara ulaştığını belirten Nihat Özdemir, “Özellikle Gaziantep ve Kahramanmaraş için hem kara nakliyesinde hem de liman tarifesinde fiyat avantajı sağlaması nedeniyle LimakPort İskenderun’u tercih eden sanayici sayısı her geçen gün hızla artıyor. Konteyner hizmetleri dışında, Mısır’ın Port Said ve Damietta limanlarına haftada karşılıklı toplam 5 Ro-Ro seferi yapılıyor. Her ay 3.000–4.000 adet sıfır kilometre araç Uzakdoğu’dan gemilerle İskenderun Limanı’na getirilerek, Irak ve Libya’ya aktarılıyor. Yeni inşa edilen rıhtımlarımız sayesinde 70.000 tona kadar dökme yük getiren gemilerin elleçlemesi son derece verimli şekilde gerçekleştiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın