İskandinav Modernizminin Ustasından Ürün Tasarımları

Tam 118 yıl önce bugün doğan Finlandiyalı mimar Alvar Aalto'nun tasarladığı ürünleri daha önce incelemiş miydiniz?

Finlandiyalı mimar Alvar Aalto’nun doğum günü olan 3 Şubat, Finlandiya’da adeta bir mimarlık şenliği gibi kutlanıyor. Biz ise bu kez usta mimarın, mimar kimliğinin yanında tasarımın her yönünü keşfetmeye açık çok yönlü kimliğini hatırlatmak istedik.

1898-1976 yıllarında yaşamış olan Alvar Aalto, dünya çapından tanınmış başarılı bir Finlandiyalı mimar. İskandinav Modernizminin babası olarak bilinen Aalto, ortaya koyduğu mimari projeler kadar farklı ölçeklerdeki ürün tasarımlarıyla da öncü olmuştu.

Tasarımlarında doğal malzemeleri ve sıcak renkleri kullanışı, kıvrımlı çizgileri ile varlığını hissettiren usta mimar, ürün tasarımına da mimarlık düşüncesinin bir uzantısı olarak başlamıştı. İlk modern mobilyasını 1931-32’de Tüberküloz Sanatoryumu için tasarlamıştı.


L-leg

1935’te Alvar Aalto ve Aino Aalto ikilisinin mobilya, aydınlatma ve tekstil tasarımlarının piyasaya sürülmesi için Artek markası kuruldu. Aalto’nun en bilinen ürünleri arasında, bir arkitektonik kolon gibi düşünerek tasarladığı L-leg gelir. Aalto’nun tasarımlarının çağdaş formları Artek tarafından hala hayata geçiriliyor. Usta mimarın tasarımlarını galeriden inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın