Işıktan Beslenen Bir Ev

İspanyol Mimar Alberto Campo Baeza'nın Monterrey’de tasarladığı “Domus Aurea”, altın duvarıyla Meksika’nın usta mimarı Barragán'a saygısını sunuyor.

Alberto Campo Baeza’nın Meksikalı mimar Gilberto Rodriguez ile işbirliğiyle tasarladığı, Meksika’daki ilk işi olan Domus Aurea’yı 2016’da tamamladı. Baştan aşağı bembeyaz olan konutun en üst kattaki penceresinden giren gün ışığı, yapının tamamını aydınlatırken, iki kat boyunca devam eden altın duvar, gün ışığını yansıtıp mekâna altın rengi yayıyor.

Tasarımda, altın duvar, tüm projelerinde Mathias Goeritz ile bir dizi renkli duvar kullanan Meksikalı ünlü Mimar Luis Barragán’a bir övgü unsuru olarak kullanılıyor.

Latincede “altın ev” anlamına gelen Domus Aurea isimli proje üç düzleme ayrılıyor: Ortak alanlar içeren ve bahçeye erişimi olan bir zemin kat; yatak odasının bulunduğu üst kat ve aşağısında yer alan bir oturma alanı; terasınsa yüzme havuzu bulunan ve özel alanları içeren bir çatı katı. Terasta bulunan açıklık, Sierra Madre Dağı’nın manzarasını sunuyor.

Alberto Campo Baeza projesi hakkında “Barragán izleri benim mimarimde her zaman mevcut, bu yüzden evimin ışıkla sulanmasının yanı sıra Barragán’ın altın ışığına da yer vermek istedim.” diyor.

“Binayı insan ile ilişkilendirmek için ışığa ihtiyaç vardır.” diyen mimar, ışığı en lüks malzeme olarak tanımlıyor. Işığın mekânın içine girerek hareket edebildiğini her şeyi değiştirerek zamanı oluşturduğunu söylüyor.

Campo Baeza’nın mimari yaklaşımında binaların kuzey-güney yönlendirmeleri, kat yükseklikleri, malzeme seçimine kadar tasarımda ışık ve ışık oyunları önemli yer tutuyor. Gün ışığını en etkin şekilde kullanarak iç mekânların aydınlatılmasında kullanılıyor.

Fotoğraflar: Javier Callejas

Etiketler

Bir yanıt yazın