Işığa Uzanan Beton Küpler

CN10 Architects'in İtalya'da bir mezarlık alanına ek olarak tasarladığı beton bloklar, doğa ve sanatın ışık ile bir araya geldiği mekanda, öze dair, minimal bir imaj ile karakterize edilmişler.

Proje, İtalya’nın kuzeyinde 25.000 nüfuslu bir kent olan Dalmine Belediyesi’nin mezarlık alanını, 500 adet nişe sahip yeni bir saklama bölümü ile arttırma ihtiyacı üzerine tasarlanmış.

Yeni pavyon, genellikle mezarlığın merkezindeki büyük alanda bir kolonatlı açıklık ile oluşturulan geleneksel tipolojiye farklı bir saygı niteliğinde. Tasarlanan yapı ise, mezarlığın batı yakasında kendini tekrar eden üç adet bloktan oluşuyor.

Yeni bloklar boyutları açısından yakınlardaki diğer aile şapelleri ile karşılaştırılabilir; fakat mimari dil ve malzeme olarak farklılaşıyor. Bloklar, doğa ve sanatın, ışık ile bir araya geldiği mekanda, öze dair, minimal bir imaj ile karakterize edilmişler.

Zandobbio mermeri ve beyaz beton ile inşa edilen bloklar, anılar, ölüm ve yaşam arasındaki ilişki gibi yapının sahip olduğu derin anlamı temsil eden ve atmosfer dolayısıyla sağlanacak maneviyata imkan veren basit bir dilin dışa vurumu niteliğinde.

Mevsim çeşitliliği zaman dışı algıyı etkilerken buna zıt olarak iç duvarların maddesel durağanlığı buradaki insanların anılarının gardiyanlığını yapar nitelikte. Hacimler arasındaki boşluklarda bulunan girişler ise bloklar içinden geçen ve onları birleştiren bir iç yürüme yolu oluşturuyor.

Yeni yapı grubu, insanların daha sessiz ve samimi bir boyut yakalayabileceği, toplanmış, korunmuş ve ölçülmüş bir mekan yaratma amacına sahip olduğu için, mezarlık alanında yapılacak büyük bir genişleme fikriyle ile zıtlık oluşturuyor.

Üç blok, sonsuza kadar tekrar eden, ünitaryen ve sıralı bir sistemi tanımlıyor. Kütlelerin kesitinde tasarlanan eksiltme ile de kompozisyon oluşuyor.

Yukarıdaki bölüm gökyüzüne açılan kırık bir yay ile biterken, hücreler ile oluşturulan alt kısmın bulunduğu alanda büyük bir portal oluşturulmuş.

Bloklar, mezarlıkta tek dekorasyon objesi ve değerliliğe dair elemanlar olarak, düşey bölünmeleri olan beyaz küplerin sade geometrisiyle kendilerini gösteriyor.

Bloklar, soğuk bir atmosferde ve açık havada olacak şekilde tasarlanmış. Güneş ve yağmur herhangi bir filtre olmaksızın mekanın içine girebiliyor fakat duvarlar kesitte oluşturulan eğri sayesinde korunmuş durumda.

Etiketler

Bir yanıt yazın