İran’ın Meşhed Kentinde Kemerli Dikey Bir Kasaba

İstanbul merkezli İranlı mimarlık ofisi RVAD, İran’ın Meşhed kentinde anıtsal bir yapı tasarladı.

Tagh Behesht olarak adlandırılan, alışveriş ve ofis katlarından oluşan projenin tasarımına şehirdeki çarşıların mimari tarihinin araştırılmasıyla başlanmış.

Tasarımın ana morfolojisi, ana portala benzer şekilde ziyaretçileri içeri yönlendiren sundurma benzeri giriş holü gibi unsurlarla tanımlanan çarşılardan ilham almış.

Projenin ana fikri, Meşhed gibi birçok İran şehrinin fazlasıyla ihtiyaç duyduğu kamusal kentsel alanlara yeni bir bakış açısı sunmak olmuş.

Proje alanı her yaştan ziyaretçiyi davet eden kentin en büyük halka açık parklarından birinin yakınında yer aldığından bir kentsel merkez olma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiş. Aynı zamanda, stratejik coğrafyası, her yıl çok sayıda gezgin ve turisti davet eden milli parkın kentin ilk turistik mekanları arasında yer alması nedeniyle, yakın ülkelerin turistleri ve ziyaretçileri için önemli bir cazibe merkezi olması da dikkate alınmış.

Projenin ana fikirlerden bir diğeri ise güvenli ve keyifli yürüyüş yolları oluşturmak için yaya köprüleri kullanarak şehre bağlantı kurmak olmuş. Yaya patikaları görevi gören bu köprüler, şehre trafikten uzak farklı bir bakış açısı yaratarak ziyaretçilere yeni bir şehir deneyimi sunmak üzere tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın