iPhone Çağında Şehir Planlama

Hiç kimse iyi bir kent uygulamasına bir şehir plancısı kadar ihtiyaç duyamaz.

Kuşkusuz akıllı telefonlar en yakındaki Starbucks’ı ya da belli başlı barları bulmak için oldukça kullanışlılar. Ancak yeni uygulama dalgası bunlardan çok daha fazlasını yapabiliyor. İnsanların nasıl yaşadığı, nerelere gittikleri, çevrelerinde neler görmek istediklerine dair muazzam ölçülerde veri sağlayarak, konunun uzmanlarına sunuyorlar.

Uygulamalar, şehir planlamanın kurnazca iki alanı için olası çözümler getiriyorlar: “Veri paylaşımı ve kent sakinlerinin planlamaya dahil olması”

Ohio State Üniversitesi’nde öğretim göevlisi olan Jennifer Evans-Cowley “Birçok insanın vakti olmadığından kamusal toplantılara katılamıyorlar. Uygulamalar, yeni kitlelerin planlamaya dahil edilmesine olanak sağlıyor. Sosyal medyanın en güzel yanı ise katılımın çok kısa bir sürede gerçekleşmesi,” diyor.

Şehirde ikamet eden biri olarak yerel bir tartışmaya dahil olmak için çok geniş bir e-posta listesinden geçmenize gerek yok. Baş aşağı olmuş bir trafik işareti ya da grafittiyi belediyenin telefon labirentine takılmadan rapor edebilirsiniz. Peki ya evrak işleri? Artık evraklar telefonlar tarafından kayda geçiriliyor.

Evans-Cowley, bu uygulamaların şehir planlama için yarattığı potansiyellere, yeni makalesinde yer veriyor. Ele aldığı fikirlerin çoğu iki kategoriye ayrılabiliyor: “Kamunun plancılar tarafından oluşturulan verilere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşımı ve uygulamaların şehir plancıların kamudan veri toplamasına yardım etmesi”

Birçok şehir uygulaması günümüzde bunları gerçekleştirebiliyor:

MyColumbus – Uygulama, Colombus sakinlerine terkedilmiş araçları, zarar görmüş yangın hindrantları ve gürültü yapan hayvanları bildirmek için 3-1-1 hizmeti yani acil olmayan belediye çağrı hizmeti sunuyor.

You The Man – New York Ulaşım Departmanı tarafından geliştirilen uygulama, sarhoş sürücüleri kontrol altına almayı amaçlıyor. Uygulama, kan-alkol oranını hesaplıyor ve haritasıyla bar çevresindeki en yakın toplu taşıma araçlarının yerini gösteriyor.

MyDelaware – Delaware-Ohio’da için geliştirilen uygulama şehrin içerisindeki grafitti, başıboş bırakılmış araçlar gibi ihlallerin fotoğrafının çekilip yetkililere gönderilmesini sağlıyor. Uygulamayla ayrıca süreci de takip edebiliyorsunuz.

Citizens Connect – Boston için geliştirilen uygulama, ihlalleri kişilere bildirerek, komşuların birbirlerinin göz kulağı olmasını teşvik ediyor.

Evans-Cowley ileride zaman, coğrafi yakınlık ve hareket katmanlarının da bir araya gelerek çok daha karmaşık uygulamaların geliştirileceğini öngörüyor. Şehrin sakinleri günlük ulaşım süreçlerini canlı bir uygulamanın takip etmesine izin vererek, plancıların daha etkin bir toplu taşıma ağı oluşturmalarını sağlayabilirler.

Etiketler

Bir yanıt yazın