“İpekiş Fabrikasında gördüklerimden çok sevinç duydum…”

Fabrika İpekiş Mensucat Türk A.Ş. Cumhuriyet'in ilanından 2 yıl gibi kısa bir sure sonra Bursa yöresinin ıpekböcekçiliği ve koza üretiminin değerlendirilmesi amacıyla Atatürk'ün talimatıyla kurulmuş.

1 Ekim 1925 tarihinde temellerini Atatürk’ün kendi elleriyle attığı İpekiş fabrikası; Türkiye Cumhuriyeti’nin sanayiye onculuk eden ilk fabrikası olarak bilinmektedir. 1927 yılında faaliyete geçen ve anonim şirket yapısıyla kurulan İpekiş; aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin ilk ihracat yapan firmalarından.

Bursa’nın tarihi fabrikası İpekış’in yeni binasının iç mimarı projesini tasarlamak, mimarları hem heyecanlandırmış hem de gururlandırmış. İdari binanın girişinde İpekış’in tarihini yansıtan ve İpekış’in Bursa ve Türkiye için önemini vurgulayan bir fotoğrafla karşılaşıyorsunuz. Atatürk’ün İpekiş’in bizzat temel atma töreninde bulunup, anı defterine yazı yazarken çekilmiş fotoğrafı idari bina girişinde sizi karşılıyor. Bu bolümde ayrıca ipekiş’in tarihini anlatan görsellere ve logosunun soyut bir anlatımı olan ışıklı pleksı tabanlı ve sac üzeri oksitleme yaparak antik eskitme malzemeden özel olarak tasarlanan heykel ile karşılaşıyorsunuz. Galeri boşluğu tavanındaki ahşap lataların arasında bulunan uzun linear aydınlatmalarla hareket kazanmış. Zemin katta ayrıca yemekhane, görüşme odaları ve bir de seminer odası bulunuyor. İdari binanın birinci ve ikinci katında idari ofisler, tasarım bölümleri ve shovvroom yer alıyor. Ofislerde ilk önce, departmanların işleyiş tarzına göre kapalı ya da açık ofis dengesi belirlenmiş. Ofis çalışanlarının yaptıkları işlere göre mobilyaların ebatları ve malzemeleri seçilmiş. İlk beklenti, bina içindeki ihtiyaca yönelik kullanım kolaylığı ve fonksıyonellık olmuş. Devamında da firmanın imajını destekleyen iç mekan konseptı yer alıyor.

Ofis zeminlerinde tarkett karo halı kullanılmış. Tavan uygulamasında ise akustik alçıpan tavan uygulaması yapılmış. Açık ofislerin en önemli konusu akustik sorunu, zeminde halı. tavanda da akustik malzeme kullanılarak çözülmüş. Ofislerin bölumlendirılmesı 3 metre yüksekliğinde cam bölmelerle çözülmüş. Cam bölmelerde. Ipekış’in ürettiği kumaşlar hakkında grafik tasarımlar yapılıp folyo üzerine basılmış, iç mekan tasarımıyla grafik uygulamaların birlikte kullanımı, firmanın görsel anlatımını desteklemiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın