İnsanlara Şehirde Daha Fazla Yer Yoksa?

Londra'da kullanabilecek yerler gittikçe azalırken, şehrin yöneticileri "tüm artık alanları" mümkün olan en iyi şekilde kullanmalıyız diyor. Günümüzde bu alıştığımızdan farklı anlamlara gelebilir, suyun üstünde yapılaşmak gibi..

Deniz seviyesinin altında olan Hollanda gibi ülkeler, yükselen deniz seviyesiyle baş edebilmek için yüzen evler inşa ederken, İngiltere’de ilk yüzen mahalle tamamen farklı bir nedenle inşa ediliyor, Londra’da insanların yaşayabileceği yerlerin gittikçe tükenmesi..

“Londra’da yeni evlere artan taleple, tüm artık alanları mümkün olan en iyi kullanıma sokmamız lazım.” diyen şehrin konut, arazi, mülk konularıyla ilgilenen Belediye Başkan Yardımcısı Richard Blakeway’in söylemine paralel olarak şehir, Doğu Londra’daki eski tersanelerden birinin hem deniz hem de kara kısmını kullanarak yeni bir alan geliştiriyor.

Hollanda’lı uzmanların planlamasına yardım ettikleri “yüzen köy” sudan yapılmış bir meydanın etrafında 50 yüzen evle beraber, yüzen restoranlar, ofisler, mağazalar, muhtemelen yüzen bir yüzme havuzu barındıracak. Yüzen bir yürüme yoluyla şehrin daha da büyük bir gelişim planladığı kara bölümüne bağlanacak.

Royal Docks diye bilinen alan önceleri günde birkaç yüz kargo ve yolcu gemisine hizmet veriyordu. Sadece deniz kısmı bile 100 hektardan fazla, tamamı ise 400 hektarı geçen alandaki 3 iskele, dünyadaki en büyük çevrelenmiş iskelelerdendi. Zamanında Londra’daki diğer bütün limanlarından daha çok kullanılan liman onlarca yıldır kullanılmadığı için, alan dönüştürülmek isteniyor.

Blakeway ayrıca ekliyor “On binlerce yeni ev, bir çok iş alanı, sosyal ve kültürel tesisler geliştiriliyor. Yüzen Köy yeni bir çekim noktası olacak. Londra tersane bölgesini iş, ev, gelişim ve ziyaretçi getiren yatırım merkezi olma şöhretine yeniden kavuşturacak.” .

Etiketler

Bir yanıt yazın