İnsan ve Doğa İlişkisi Üzerine Bir Deneyim Mekanı

Sicilya, Katanya’da gerçekleşecek olan "Radicepura Garden Festival" kapsamında, 35 yaş altı genç tasarımcıların katılabildiği Akdeniz deneyimine dair uluslararası fikir yarışmasında anonim.istanbul ödüle layık görüldü.

Sicilya’da Piante Faro Group tarafından organize edilen, 21 Nisan – 21 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Radicepura Garden Festival kapsamında yapılan uluslararası yarışmada anonim.istanbul ekibinde daha önce yer almış, mimarlık ve peyzaj mimarlığı disiplinlerinden 6 kişilik ekip (Hande Kalender, Artun Agbulut, Sabahattin Sakallı, Yağmur Yenice, Murat Usta ve Melis Yüksel) “Passage to the Mediterranean” isimli projeleriyle 10’dan fazla ülkeden katılan 150 proje arasında ilk 5 proje arasına girdi. Bu 5 proje festival kapsamında uygulandı. Tasarımcıların yerinde, kendilerinin ürettikleri bu deneyim mekânı 21 Nisan – 21 Ekim 2017 tarihleri süresince ziyaretçilerin erişimine açık olacak.

Ödül alan ve uygulanan projenin açıklama metni şöyle:

Akdeniz Koridoru: insan ve doğa ilişkisi üzerine bir deneyim mekanı.

Sicilya adasında Akdeniz peyzajının içerisinde yer alan strüktür, halatlar ile sarılmış Akdeniz bitkileri ile çevrelenmiştir. Strüktürün dar ve koridor formu ise Akdeniz sokaklarının kimliğini yansıtır. Rijit ve katı bir forma sahip olan strüktür, ziyaretçilerin düşey yüzeylere yapabileceği müdahaleler ile hareketlenir. Ziyaretçiler koridor boyunca yürürken, halatların arasından gördükleri peyzaj silikleşmeye başlar. Koridorun tam ortasına geldiklerinde doğadan tamamen koparlar. Araladıkları halatların arkasında yaşam ve yok oluşu sembolize eden Cupressus sempervirens ile karşılaşırlar. Tasarım, her iki taraftan gelen ziyaretçinin aynı anda halatları aralayarak yok olan doğa ve insan ilişkisini sorgulamasını bekler. Aynı anda mekanı deneyimleyen ziyaretçilerin müdahaleleriyle her seferinde farklılaşan bir görünüm kazanır. Geceleri aydınlanan strüktür güçlü ve sessiz bir fon ile Akdeniz florasının algısını güçlendirir.

Etiketler

Bir yanıt yazın