İnsan Odaklı Tasarım Aracı: Humanscale

Kullanıcı deneyimlerini temel alan bilgilerin ve standartları içeren Humanscale 26 yıl aradan sonra yeniden basılıyor.

İnsan odaklı tasarımın öncülerinden Henry Dreyfuss Associates tarafından yaratılan ignografik başyapıt Humanscale, orijinalinde endüstriyel tasarımcılar, mimarlar ve mühendisler için düşünülmüş olsa da bu yaratıcı sistemi kullanmak veya basitçe oynamak için tek gerçek gereklilik insan olmak.

60.000’den fazla parçayı içeren etkileyici tasarım, 1974’te Niels Diffrient ve Alvin R. Tilley tarafından, 1960 basımı, “Dreyfuss’ The Measure of Man and Woman: Human Factors in Design”dan yola çıkarak titizlikle hazırlanmıştı. Ne yazık ki orijinal Humanscale kitapçıkları 1991’den bu yana basılmıyor ve eğer bulabilirseniz orijinal kopyaları da epeyce pahalı.

Neyse ki, küresel bir tasarım ve inovasyon danışmanı olan IA Collaborative, yeni Ventures Program’ının ilk projesi olarak Humanscale’i yeniden basıyor ve bu nadir bulunan kitapları profesyoneller ve öğrenciler için erişilebilir kılıp uygun fiyata yeniden basabilmek için orijinal yazıcılarla çalışmayı planlıyor.

18 ay önce, IA’nın kurucusu ve tasarım ofisi şefi Dan Kraemer, girişimci çalışanlarını fikirlerini ortaya koymaları için cesaretlendirmek amacıyla bir “kurum için kuluçka makinesi” olarak Ventures Program’ı yaratmış. Böylece tasarımcı Luke Westra ve tasarım araştırmacısı ve stratejist Nathan Ritter, Humanscale’in yeniden basılma meselesini gündeme getirmiş.

Kitapçıklarda okunurluk ilkeleri, kadın, erkek ve çocuklara ilişkin vücut ölçümleri, ofiste oturma ve ayakta durma rehberi, engelli ve yaşlıların gereksinimleri, insan davranışlarına ilişkin etraflı keşifler gibi geniş kapsamlı bilgiler bulunuyor. Yayının amacı ise, tasarım bir uçak kokpiti veya sallanan koltuk olsa bile tasarımcılara eskiz, prototip ve ürün tasarımında konforu ve güvenliği optimize etme konusunda yardım etmek.

Grafik tasarımcı perspektifinden bakıldığında, Humanscale bilgisayar öncesi bilgi tasarımı için, her biri birer kitapçığı ve çift taraflı üç çizelgeyi içeren üç ayrı bölümden oluşan karmaşık bir veri aralığını, erişilebilir ve pratik kitapçığa dönüştürerek ustalıkla ayrıştıran değerli bir referans. Bu çizelgelerin her birinde, tasarımcıların çalıştıkları kişiye göre ayarlayabilecekleri, karmaşık ve iyi düzenlenmiş veriler içeren dönen bir disk bulunuyor.

Kullanıcı odaklı tasarım üzerine giderek daha fazla vurgu yapılması bu kılavuzları, kullanışlı olduğu kadar güncel de kılıyor. Kraemer:

Tasarım bugün daha önce hiçbir zaman olmadığı kadar etkili. En önemli deneyimlerimizi şekillendiriyor. Humanscale, bu deneyimlerin insan odaklı olmasını sağlayacak güce sahip.

1970’lerden bu yana bazı bilgiler kaçınılmaz olarak değişmiş olsa da verilerin çoğu bugün şaşırtıcı derecede güncel ve tüm tasarımcılara değerli bir başlangıç sunuyor. Hepsinin ötesinde insan vücudunun bu kadar sürede çok fazla değiştiği de söylenemez.

Etiketler

Bir yanıt yazın