İnşaat Sektörü Kimi Neden Seçer?

Son 10 yılda büyüyen, yükselen bir sektör olarak da inşaat sektörü uzun yıllardır belediyelerle dirsek temasında.

Bir yılı aşkın süredir bu köşeden sizlere inşaat sektörüyle ilgili yazılar yazıyorum. Şimdi, seçimden önceki son düzlükte çok önemli bir karar arifesindeyiz. Hem sivil toplum örgütlerinin hem de ekonomide söz sahibi olan sektörlerin seçimlerdeki tavrı merak konusu. Son 10 yılda büyüyen, yükselen bir sektör olarak da inşaat sektörü uzun yıllardır belediyelerle dirsek temasında. Türk insanı olarak da alışkanlıklarımıza duyduğumuz manasız ve bir o kadar zararlı bağlılık dolayısıyla sektörel olarak nasıl bir tavır takınılacağı tahmin edilebiliyor. Ancak bir iki gündür aklımda önemli bir soru var. Sahi kim ki bu inşaat hatta konut sektörü? İnşaat denilince ilk akla gelen isim Ali Ağaoğlu mu? Yurtdışında göğsümüzü kabartan Rönesans mı? Yenilikçilik ve modernlik anlayışının neredeyse tek temsilcisi Nef mi? Gyoder mi? Konutder mi? Kim?

Sektör sizsiniz

Bana sorarsanız bunlar ve siz bu satırları okurken bana telefon açıp isimlerini yazmadığım için sitem edecek alt yapıcılar, AVM’ler ve konutçular da inşaat sektörü değil. Bir sektörü sektör yapan şey, o sektörü ayakta tutan, o sektöre yatırım yapanlardır. Yani inşaat sektörü sizsiniz. Bir tane konut, dükkan almasanız bile o sizsiniz. Alt yapıcıların yaptığı yollardan geçen, AVM’lerde alışveriş yapan, yeni projelerden ev sahibi olan ya da bunun hayalini kuran, ormanların önünden geçip kesilen ağaçlara küfreden, 3 metrekarelik bir çamaşır odasının ev hayatını nasıl düzenleyeceğini bilen sizsiniz. Siz, farkında olsanız da olmasanız da bazen vereceğiniz bir oyla bazen sadece bir satış ofisine kahve içmeye giderek bu sektörü ayakta tutuyorsunuz. Bu koca koca firmalar, bu milyon dolarlık projelere yatırım yapan yerli yabancı yatırımcılar size ulaşma gayretindeler. Önce size satış yapmak, sonra sizi sadık müşterileri yapmak için uğraşıyorlar. 

Yeşile oy verin

Sizin pencerenizden baktığınızda gördüğünüz inşaat sektörü, size ulaşmaya size hizmet sunmaya çalışan bir grup şirket. Asıl inşaat sektörü, bu sektörü sektör yapan şey sizin varlığınız. Sizin bu projelere, olan bitene verdiğiniz tepki. İnşaat sektörünü var eden sizler, ülke geneline oranla eğitim seviyesi çok daha yüksek, kültür düzeyi yüksek, gelir durumu orta ve orta üst seviyede olan öncü olabilecek bir kitlesiniz. Bu eğitim ve bu kültürle, bu seçimlerde önce memleketin taşına değil yeşiline ormanına oy verin. Parklarımıza oy verin. Pişkinliğe değil umuda oy verin. Belki kötünün iyisine ama en azından kendinden, çevresinden, doğadan utanabilen, bu duyguya sahip olana oy verin. Siz neye oy verirseniz, inşaat sektörü de o yoldan gidecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın