İnşaat İşçileri Sigortasız Çalıştırılıyor

Urfa’da işçilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getiren İnşaatçılar ve Yapıcılar Derneği, inşaat sektöründe en büyük sorunun işçilerin sigortasız çalıştırılması olduğunu kaydetti.

Urfa’da çalışan işçilerin sorunlarıyla ilgili konuşan İnşaatçılar ve Yapıcılar Derneği Başkan Vekili Mustafa Yıldırım, inşaat ve yapıcılar sektöründe en büyük sorunun işçilerin sigortasız çalıştırılması olduğunu söyledi.

Yıldırım, özellikle de işçilerin sigorta primlerinin yatırılmaması konusunu geçmişte hükümet temsilcilerine aktardığını belirterek bu konuda yeterli çalışmaların yapılmadığını ifade etti.

‘AKRABALAR SİGORTALI GÖSTERİLİYOR’

“Sigorta mevzuatı işçilerin için olmazsa olmazıdır” diyen Yıldırım şöyle konuştu: “Her nedense işverenler işçilerin sigorta primlerini yatırmazlar görmezden gelirler. Ya kısmen yatırırlar ya da hiç yatırmazlar. Burada bir hak kaybı emek kaybı olduğu gerçektir. Yanında çalışan işçileri fiilen inşaat alanında çalışsa bile onları sigortalı olarak göstermez hiç inşaat alanında çalışmamış, emek vermemiş gibi gösterirler. Yakın akrabalarını veya dışarıdan para karşılığında sigortalı gösterirler”

‘BELGELİ USTA’ PROJESİ UYGULANMADI

2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortak yaptığı projeye değinen Yıldırım, “Bu projede belgesiz usta çalıştırılmama hususu vardı. Bu durum her ne kadar yasayla sabit olup gündeme gelmiş olsa da devamı gelmedi. Biz de bu konuda tedbirler alıp çeşitli kurslarla yaklaşık iki bin ustamızı kurslara gönderip belge almalarını sağladık. Ancak bu durum şu an tam olarak hayata geçmedi. Emek ve zaman vererek belgeyi almayı hak kazanan arkadaşlar yerine belge alamayan işçi arkadaşlar tercih edilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi lazım zira belgeli elemanlar belgesiz elemanlardan daha tecrübeli oluyorlar”şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın