İnşa Etmenin Yeni Yolu

Bir teknoloji platformuna öncülük eden New York merkezli şirket Assembly OSM, bina tesliminde "post-modüler" çağı başlatıyor.

SHoP architects’in kurucu ortakları olan Bill ve Chris Sharples tarafından kavramsallaştırılan şirket, Boeing, SpaceX ve Tesla’dan danışmanlarla yakın işbirliği içinde çalışıyor. Bu multidisipliner ekip, orta ve yüksek katlı bina inşaat sürecini daha güvenli, daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için üretim sürecini modüle etmeye çalışıyor.

 

Assembly OSM, devrim niteliğindeki dijital tasarım teknolojisini ileri üretim teknikleri ile birleştirerek inşa edilen ilk tek yatak odalı birimini tanıtıyor. Assembly OSM’nin yenilikçi bina teslim metodolojisi, insan hatasını ortadan kaldırmak için tüm süreci yeniden düşünen, proje zaman çizelgelerini önemli ölçüde azaltan ve gerçek maliyet kesinliğine ulaşan sofistike bir teknoloji platformu tarafından destekleniyor. Ekip teslimat aşamasına girerken, platformu New York’taki ilk tam ölçekli apartman binasına dönüştürmeyi hedefliyor.

Mimarlık Otomatik Üretime Geçiyor

SHoP tarafındaki 25 yıllık uzmanlıktan doğan ekip, mimarların tasarımı “üretim için tasarıma” nasıl dönüştürdüğünü öğrenmiş. Ekip ayrıca Boeing, SpaceX ve Tesla’nın sunduğu uzmanlıktan da yararlanarak üretim ve tedarik zinciri yönetimi yöntemlerini, süreçlerine dahil etmiş.

Assembly OSM, havacılık ve otomotiv endüstrilerinden gelen gelişmeleri toplamış ve onları, belirttikleri gibi, otomatik-teknolojik otomasyon açısından kesinlikle eğrinin gerisinde olan bina dünyasına getirmiş.

Assembly OSM, Daha Akıllı ve Daha Hızlı Konut İnşa Etmek için Boeing ve SpaceX ile Çalışıyor

“Tüm modelimiz bir tedarik zincirine dayanmaktadır. Dijital modeli, ‘platformu’ yönetiyoruz, bina tasarımlarımızı bina jeneratörümüzden geliştiriyoruz, tedarik zincirimize itilen yüksek kaliteli fabrikasyon çizimleri geliştiriyoruz ve bunun gibi şeyler geri geliyor. Yani bu bizim MEP sistemlerimizin bir örneği, tesisimize geliyorlar.

Assembly (montaj), şirketin adıdır, ancak aynı zamanda bizim metodolojimiz. Bunlar sitemizde toplanır ve hareketli şeyler yerine oturur. İkinci ve üçüncü kademe tedarikçilerimizde bu yapının çoğunu ekosisteme itiyoruz. Burada gördüğümüz şey, ikinci kademe bir tesisten gelen boruları, tuvaleti ve küveti olan, birinci kademedeki böyle bir tesise gelen ve yerine takılan tam donanımlı bir banyo kapsülü. Sonra mekanik sistemimiz giriyor, ardından döşeme, dolaplar…

Gerçekten ilginç olan mekanik sistem. Normalde çok sayıda karmaşık, yoğun emek gerektiren inşaat – derzler, drenaj boruları – şimdi bunların hepsi bizimkinden farklı bir tesiste gerçekleşiyor. Binalardan çok arabaların ve uçakların bir araya getirilme şekline çok benziyor. Yani örneğin bir Toyota Camry’ye bakarsanız, arabanın gösterge paneli farklı bir tedarikçi tarafından yapılır. Toyota söz konusu olduğunda direksiyon simidi, radyo, kanal sistemi ile tamamen işlevseldir. Rolleri onu tasarlamak, kalite kontrolünü sağlamak ve ardından nihai ürüne monte etmektir. Bina ekosisteminde çok benzer bir rol oynuyoruz, süreci teknolojik bir bakış açısıyla yönetiyoruz, bu son montajı yapıyoruz ve ardından sahada birleştiriyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın