İnönü Stadı’nda İnşaat Duracak

İnönü Stadyumu inşaatı sırasında tarihi esere rastlanmasıyla birlikte inşaatın durdurulması gündeme geldi. 3 Nolu Koruma Kurulu ilgili yerlere bir yazı göndererek kazı çalışmalarının durdurulmasını istedi.

Dolmabahçe’deki İnönü Stadı’nın yıkımı sırasında bulunan tonozlu yapı sonrasında 3 Nolu Koruma Kurulu gerekli yerlere yazı göndererek, çalışmaları durdurulmasını istedi.

İnönü Stadı’nın kazı çalışmaları sırasında önceki gün ortaya çıkan tonozun iş makineleri tarafından parçalandığı görüntülenmiş, yapının İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Koruma Bölge Kurulu’na bildirilmesi üzerine İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü kalıntının incelenmesi için arkeolog görevlendirmişti. 3 No’lu Koruma Kurulu proje aşamasındayken “herhangi bir kalıntıya rastlanması durumunda, uygulama durdurulacak” demişti. Uzmanlar İnönü Stadı’nın bulunduğu yerde yakın tarihte Dolmabahçe Sarayı’nın ahırlarının ve bir tiyatro sarayının olduğunu şimdi ortaya çıkan kalıntıların tarihi kalıntılar mı olduğunu öğrenmek için kazının durdurulması ve arkeolojik çalışmaların başlaması gerektiğini belirtiyorlar. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu Koruma Kurulu’nun hiçbir şekilde onaylamaması gereken bir projeyi onayladığını bu stat projesini onaylayarak koruma ilkelerini ayaklar altına aldığını belirtti.

Bir şeyler çıkacağı belliydi

Kurul, 7 mayısta verdiği kararda stadın altından tarihi eser çıkması durumunda inşaatın durdurulması gerektiğini belirtmişti. 3 No’lu Koruma Kurulu “Uygulama sırasında 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir kalıntıya rastlanması durumunda, uygulamanın durdurularak müze müdürlüğü ve kurula bilgi verilmesine” karar verdi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2012’de hazırlanan bir raporda İnönü Stadı yapılmadan önce aynı alanda saray atlarının bakıldığı İstabl-ı Amire yapısı, Saray Tiyatrosu ve iki adet gazhane binası bulunduğu fotoğraflarla belgelenmişti. Aynı raporda stadın altından geçen altı metre genişliğinde, üç metre yüksekliğinde tüneller olduğu belirtilmiş, bu tünellerin Taksim, Nişantaşı, Fulya ve Ihlamur’dan gelen suların saraya zarar vermeden tahliye edilip denize ulaşmasını sağladıkları ifade edilmişti.

Etiketler

1 Yorum

  • anil-gokcen-korpinar says:

    Bu haber tamamen uydurma ve yalandır. Radikal Gazetesinin 3. ağızlardan yazdığı yalan haberin yansıması şeklinde çıkan haberlerden biridir. Bahsi geçen “tonoz” stadın eski kırmızı tuğlalarından başka birşey değildir. Kaldı ki Beşiktaş JK Derneği Koruma Kuruluna stadın yıkımı esnasında kurulun görevlendireceği birinin yıkımın başında 24 saat bulunabileceği garantisini de vermiştir. Radikal’in daha Beşiktaş’ın adını twitter hesabından düzgün yazamayan Editörü Ömer Erbil’in ve bu haberi replike eden yayın kuruluşlarının aynı hassasiyetlerini Galatasaray’ın ilk hali mevcut halinin üçte biri olan Suadasıyla veya imarı devamlı değiştirilen Riva arazisiyle ilgili de göstermesini canı gönülden diliyoruz.

Bir yanıt yazın