İngiltere’den Mimarlara “Olağanüstü Yetenek Vizesi” Duyurusu

İngiltere, "Tier 1 Exceptional Talent Visa" (Olağanüstü Yetenek Vizesi) verilen yaratıcı meslekler listesine mimarlığı eklediğini açıkladı.

10 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan resmi göçmenlik yasasındaki bu değişiklikle başvurusu başarılı olan göçmenlere, İngiltere’de beş yıl dört aya kadar çalışma izni verilebilecek.

Tier 1 Exceptional Talent”  vizesinin alınabilmesi için, RIBA‘nın (Royal Institute of British Architects) değerlendirmesinden geçmek gerekiyor. Mimarlık alanında uluslararası bilinirliği ölçen bu değerlendirmeyi geçmek için belirlenen üç kriterden en az ikisinin mevcut olması gerekiyor:

  • Uluslararası medyada geniş yer almış olmak;
  • Uluslararası bir ödül kazanmış olmak;
  • Uluslararası sergilerde veya çeşitli ortamlarda izleyici karşısına çıkmış olmak.

 

Gelecekte alanında lider olma potansiyeli vadeden mimarlara ise gereklilikleri biraz daha azaltılmış “Exceptional Promise” vizesi verilecek. “Exceptional Talent” özellikleri taşıyan başvuru sahipleri, üç yıl sonra kalıcı olarak İngiltere’ye yerleşmeye başvurabilirken; “Exceptional Promise” özelliğindeki kişiler ise başvurularını beş yıl sonra yapabilecekler.

2019 Nisan’dan itibaren 12 ay içinde sadece 2.000 adet “Tier 1” vizesi tüm uygun meslekler için sunulacak. Onay belgesi için 456£ gerekli olan başvuruda toplam bedel çoğu kişi için 608£’a kadar çıkabilecek.

Göç Bakanı Caroline Nokes, yasa değişikliğinin İngiltere’nin yenilikçi mimari tasarım konusunda küresel saygınlığını güçlendireceğini söyledi.

RIBA CEO’su Alan Vallance, mimarlığın olağanüstü yetenek vizeleri arasına eklenmesi ile yetenekli mimarların İngiltere’de çalışmak için başvuracağını belirtti.

Invisible Studio kurucusu Piers Taylor, İngiltere Başbakanı Theresa May’a gönderdiği açık mektupta göç yasasındaki değişimi değerlendirdi. Endüstriyi koruyan bu yasa ile İngiliz Hükümeti’nin, hareket ve göç özgürlüğünü kısıtlayarak çok az sayıda mimarın gelebilmesine imkân tanıyacağını söyledi.

Haberin kaynağına ve ilgili linklere buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın