İngiltere Norfolk’ta Çakmak Taşı ve Korten Çelikten Müstakil Konut

İngiltereli mimarlık stüdyosu Hudson Architects, Norfolk sahil köyünde korten çelik, cam ve çakmaktaşı duvarlarla bir ev inşa etti.

İngiltere’nin Norfolk ilçesindeki bir köyün yakınında konumlanan Coast House, Hudson Architects tarafından Olağanüstü Doğal Güzellik Alanı içinde, 1920’lerden kalma bir evin yerini almak üzere tasarlandı.

Ev, biri çakmak taşıyla diğeri korten çelikle kaplı iki kanat ve bu kanatların merkezinde yer alan cam duvarlı bir hacimle birlikte üç ayrı bölümden oluşuyor.

Ofis, yakınında bulunan köye uyumlu ancak çağdaş bir eklenti yaratacak basit bir malzeme paleti kullanmak istemiş. Bundan dolayı, Kuzey Norfolk’ta geleneksel bir yapı malzemesi olan ve civardaki 15. yüzyıl kilisesinde ve yerel duvarlarda kullanılan çakmak taşı ile canlı renk tonuyla eve çağdaş bir görünüm kazandırmak ve Norfolk kırmızı tuğlaları ve kil çatı kiremitleriyle inşa edilmiş yakınlardaki eski binaların kırmızısını yansıtan korten çelik yapıda tercih edilen malzemeler olmuş.

Cam duvarlı merkezi hacimde mutfak, yemek ve oturma alanı bulunuyor. Hacmin iki tarafını saran korten kaplı kanat bir dinlenme, çalışma ve giriş holü içeriyor. Caddeye bakan çakmaktaşı kaplı uzun kanatta ise dört yatak odası ve bir banyo bulunuyor.

Çakmak taşı kaplı kanat arazinin sınırına paralel uzanıyor ve evin daha özel ve kapalı alanlarını çevrelemek için sağlam, koruyucu bir bariyer oluşturuyor. Bu hacmin formu, pencerelerin, yatak odalarına ve banyolara mahremiyet ve bol gün ışığı girebilmesine imkan sağlayacak şekilde yerleştirilmesi için girintili olarak tasarlanmış. Buna karşılık, ana girişin ve bahçeye bakan dinlenme ve çalışma alanının da korten duvarla kaplı cephesinin görünür olması diğer cephelerle tezat oluşturuyor.

Geniş camlarıyla iç mekanı gün ışığıyla dolduran ve alanın neredeyse tamamen geniş bahçe terasına açılmasını sağlayan merkezdeki büyük açık plan hacim de yine tam bir tezatlık sunuyor.

Yüksek yalıtımlı bir kabuğa sahip olan yapı, hava kaynaklı bir ısı pompasından yararlanıyor ve tepesinde fotovoltaik paneller ve sedum çatı bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın