İngiltere Isle of Wight’ta Tuzlu Bataklığa Bakan Ev: Saltmarsh House

Stirling Ödülü kazanan Niall McLaughlin Architects, İngiltere'nin Isle of Wight'ta bir bataklığa bakan ikonik piramidal çatılı ve prefabrik çelik strüktürlü bir ev tasarladı.

Fotoğraflar: Nick Kane

Saltmarsh House adını taşıyan ev, Niall McLaughlin Architects tarafından tasarlandı. Proje 2023 yılı için Britanya Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (RIBA) Ulusal Ödülleri’nin otuz kazananından biri oldu. Aynı zamanda Londra dışı katılımcılardan az sayıda kazanan projelerden biriydi.

Yüksek performanslı bir termal kabuk tasarımına sahip olan ev, oturma ve yemek alanından oluşurken, mutfak, yatak odası ve banyoyu içeren üç oda tarafından çevreleniyor.

Ödüllü tasarım, adanın kuzeydoğusundaki 1860’ların Viktorya dönemine ait bir evin bahçesinde bulunuyor.

Evin bulunduğu alan, farklı çamur tabakaları, bataklıkları, su havuzları ve kum tepeleri nedeniyle özel alan olarak belirlenmiş.

Uzun otlar ve meyve ağaçları arasından uzanan dolambaçlı bir yol sayesinde eve ulaşılabiliyor. Yapının sahip olduğu bakır kaplamalı çatı strüktürü, piramidal formu ile karakterize ediliyor.

Niall McLaughlin Architects, binayı 5×5 metrelik bir yapısal grid sistem etrafında düzenlemiş. İnce kesitli boru profilli çelik kolonlar, çatıyı desteklerken çatı aynı zamanda saçak şeklinde yükseltilmiş ahşap platformu örtüyor.

Saltmarsh House, çatı ve döşeme için yalıtım içeren prekast kasetler kullanılarak inşa edilmiş. Aynı zamanda mutfak, yatak odası ve banyo için de off-site olarak inşa edilen yapı elemanları kullanılmış.

Yapının sahil tarafı üçlü cam sistemi içeriyor. Motorlu bir mekanizmaya sahip olan pencereler, zemin seviyesinin altına indirilebiliyor ve tüm güneydoğu cephesi boyunca açılarak doğal hava akışı sağlayabiliyor.

İç mekanda bina strüktürü açıkça vurgulanırken çelik elemanlar altın rengine boyanmış. Çatı tavanı ahşapla kaplanırken güneş enerjisini kontrol etmek için panjurlu çatı ışıklarından yararlanılıyor.

Döşeme ve duvarlar, sıcak bir atmosfer ve doğal bir görünüm sunan ahşapla kaplanmış. Özel raf alanları duvarları kaplayarak dokuma duvar süslemelerini çerçeveliyor.

İç mekanda yer alan şömine, yaşam alanında yükseltilmiş granit bir platformda yer alıyor.

İç mekan ayrıca tuz bataklığı boyunca panoramik manzaralar sunan alanla bütünleşen ahşap oturma alanlarına sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın