İngiltere Başbakanlarının Kişiselleştirilmiş Kürsüleri

2010 yılından beri tüm İngiltere başbakanlarının kendi kürsülerini kullandıklarını biliyor muydunuz? Bu yazımızda İngiltere iç siyasetindeki son gelişmelerle beraber gündeme gelen başbakanların kürsülerini inceleyebilirsiniz.

Son yıllarda İngiltere başbakanlarının her birinin kendi kişiselleştirilmiş kürsüleri vardı. Ancak Liz Truss’un kısa görev süresinin ardından Sunak’ın hızla parti lideri ve başbakan olarak seçilmesi, yeni bir tane kürsü tasarlaması için zaman bırakmadı.

Bunun üzerine Hindistan kökenli başbakan, 25 Ekim günü Downing Street’ten ilk açıklamasını yaparken Liz Truss’ınkine benzeyen fakat “burulmuş” etki olmadan düz ve daha geleneksel  bir podyum kullandı. Kürsünün tasarımı, Boris Johnson’ınki gibi önceki kürsüleri andırıyor.

Telegraph’ın haberine göre, kürsülerin her birinin üretimi yaklaşık üç hafta sürüyor ve ihtiyaç duyulan stil ve hıza bağlı olarak maliyetleri 2.000 ila 4.000 £ arasında değişiyor. Büyük ölçüde ahşaptan yapılmış olmalarına rağmen, devrilmelerini önlemek için metal bir çekirdekleri var.

Muhafazakar parti başbakanlarının her birinin, görev süresi boyunca kürsüleri tasarlamaya yardım etmesine izin veriliyor ve bir başbakan istifa ettiğinde kürsüler sırasıyla hükümet arşivlerine ve CCHQ siyasi arşivlerine yerleştiriliyor.

Başbakan Liz Truss Downing Street No:10 önünde istifa konuşmasını yapıyor. | Rory Arnold

İngiliz siyasi tarihindeki en kısa ömürlü kürsü, Liz Truss’un tahta bloklardan yapılmış, kıvrımlı kürsüsü. Blok istifleme oyunu Jenga’nın tasarımına benzetildiği için eleştirileri üzerine çeken kürsü, önceki yönetimlerin daha düz ve geleneksel tasarımlarından ayrılıyor.

Boris Johnson başbakan olarak son konuşmasını 6 Eylül’de Londra’nın merkezindeki Downing Street 10’un önünde yapıyor. | Daniel Leal/AFP

Boris Johnson’ın kürsüsü iki kademeli bir üstü olan ve koyu kahverengi tonundaki ilk kürsü.

Başbakan Theresa May, 24 Mayıs 2019’da Downing Street 10’un önünde bir açıklama yapıyor | Leon Neal/Getty

Basit ve doğrusal bir tasarım olan Theresa May’in kürsüsü, Brexit (Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması) sırasında sıklıkla gözler önündeydi. Vernikli bir yüzeyi olan kürsünün tabanı podyumdan daha geniş ve hafif.

Bir kaynağa göre, Theresa May’in kürsünü, genelkurmay başkanı Fiona Hill tarafından “kadınsı” görünecek şekilde tasarlanmış.

David Cameron, İngiliz halkının Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde oy kullanmasından sonra ulusa sesleniyor. | Heathcliff O’Malley

Modern Tory (Muhafazakâr Parti) kürsülerinin ilki David Cameron’a ait. Şık ve fütüristik bir forma sahip olan tasarım aynı zamanda ilk tamamen ahşaptan yapılan kürsü.

Bir kaynağa göre, David Cameron’un kürsüsü operasyon şefi Barones Sugg tarafından “devlet adamlığına” yakışacak şekilde tasarlanmış.

Gordon Brown, 7 Mayıs 2010’da Downing Street’ten medyaya bir açıklama yapıyor. | Jane Mingay

Gordon Brown kürsüsünde serefi Tony Blair’in “yüzer raf tasarımını” miras aldı. Önemli ölçüde mütevazı olan tasarım, tekerlekli bir mikrofon sehpasını andırıyor.

Tony Blair başbakan olarak ilk konuşmasını yapıyor. | Shutterstock

Tony Blair’in “basit yüzer raf tasarımı” kürsüsü notları koymak için yeterli bir alana sahip ancak onları saklamak için gelecekteki kürsüler gibi eğimli değil.

Devlet Temsil Aracı Olarak Kürsüler

Etiketler

Bir yanıt yazın