İngiliz Mimarlar Mimar Sinan’ı Keşfediyor

Turkishceramics (Türk Seramik Tanıtım Grubu) ve Architects’ Journal ortaklığıyla hayata geçirilen proje, önde gelen İngiliz mimarların ve uzman yazarların katılımıyla, Mimar Sinan’ın dünyasını keşfetmeyi amaçlıyor.

Kasım ayında Turkishceramics ve İngiltere’nin önde gelen haftalık mimarlık dergisi the Architects’ Journal, bir grup İngiliz mimarı, Mimar Sinan’ın eserlerini incelemek üzere, İstanbul ve Edirne’ye davet etti. Bu araştırmanın sonuçlarının Sinan: The First Starchitect (Sinan: İlk Yıldızmimar) isminde, Mimar Sinan’ın seramik kullanımını, tasarladığı cami komplekslerini, kentsel altyapıları ve yapı sanatındaki ustalığını konu alan bir kitaba ve sergiye dönüşmesi hedefleniyor.

Ekipte yer alacak altı İngiliz mimari aktörü seçmek için Turkishceramics ve AJ projeye bir yarışma düzenleyerek başladı. Bütün yarışmacılardan beğendikleri bir binanın seramiklerini vurgulayan el çizimi çalışmalar yapmaları ve seramiklerin binanın kalitesini arttırmada nasıl bir rol oynadığını tarif etmeleri beklendi. Sam Jacob Studio’dan Eddie Blake’in, Victoria devri mimarı Leslie Green’in Londra’daki alt geçitlere yaptığı seramik tasarımlarını incelediği, Blood Shot isimli çalışması yarışmayı kazandı. Blake’in çalışması, Çin ve Makedonya da dâhil, tüm dünyadan gelen başvurular arasından seçildi. 

Türkiye seyahatinde Eddie Blake’e, Billy Mavropoulos ve Katerina Dionysopoulou (Bureau de Change Architects), Ian Ritchie (Ian Ritchie Architects), Clare Hughes ve Peter Clegg (Feilden Clegg Bradley Studios), Deborah Saunt ve Ellen Hadden (DSDHA), John McElgunn (Rogers Stirk Harbour + Partners), Neil Gillespie ve Laura Kinnaird (Reiach and Hall Architects) katıldı.  

Gezi boyunca grupla beraber Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Mihrimah Sultan Camii, Zal Mahmut Paşa Kompleksi ve Büyükçekmece Köprüsü gibi önemli Mimar Sinan eserleri ziyaret edildi. Türkiye’den Süha Özkan, Engin Yenal ve Jale Erzen gibi uzmanların katkıda bulunduğu gezide mimarlara Mimar Sinan’ın ezber bozan çalışmaları ve çalışmalarının kent gelişimini nasıl etkilediği hakkında geniş çaplı bilgi verildi. 

Turkishceramics genel başkanı Bahadır Kayan projeyle ilgili:

Türk tarihindeki en büyük yapı ustası Mimar Sinan’a hem İngiltere hem de dünya mimarlığında ve tasarımında dikkat çekecek bu projede, bu derece önemli mimarlarla ve Architects’ Journal ile çalışmaktan gurur duyuyoruz.

yorumunu yaptı.

Architects’ Journal editörü Rory Olcayto ise proje hakkındaki hislerini:

Mimar Sinan şüphesiz imparatorluğun altın çağında Osmanlı’nın görünüşünü ve hissiyatını tanımlamıştır. Sadece İstanbul’da değil, Bosna ve Sofya’dan Mekke ve Kudüs’e kadar Mimar Sinan’ın camileri, köprüleri, su kemerleri, hamamları ve hala kullanılan daha birçok yapısı yüzyıllar boyunca mimarlara ilham kaynağı olmuştur. Turkishceramics’le ve yedi İngiliz mimardan oluşan ekibimizle bu saygıdeğer ustanın eserlerini daha detaylı olarak incelemek bir zevk ve onurdur.

diyerek aktardı.


Üretilen kitap Mimar Sinan’ın biyografisinden ve en önemli işlerinin derleneceği bir ek bölümün yanı sıra Mimar Sinan uzmanlarının makalelerinden ve mimarların araştırma projelerinden oluşacak. Kitapta Mimar Sinan’ın en önemli yapılarındaki seramiklere dair de detaylı çalışmalar olacak. Kitap ile birlikte açılacak sergide Turkishceramics ve Architects’ Journal dört hafta sürecek bir sergi düzenleyecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın