İngiliz Kırsalında Yeraltı Evi: Ashraya

Kirkland Fraser Moor tarafından tasarlanan düşük karbon salımlı bir konut olan Ashraya, İngiliz kırsalında, The Chilterns’in inişli çıkışlı tepelerinde yer alıyor.

İngiliz mimarlık ofisi Kirkland Fraser Moor tarafından tasarlanan ve sürdürülebilir mimarinin yenilikçi bir örneği olan Ashraya, rahat ve geniş bir çağdaş konut projesi. İngiliz kırsalındaki bu yeşil ev, neredeyse bir yeraltı evi gibi tasarlanmış. Yemyeşil çevrenin içine yerleştirilmiş ve baştan çıkarıcı bir çayırla yeşillendirilmiş bir çatının altına yerleştirilmiş.

The Chilterns Area of Outstanding Natural Beauty (AONB)’nin inişli çıkışlı yeşil tepeleri arasında yer alan konut, çevreye saygılı olacak şekilde tasarlanmış. Bitkilendirilmiş, kemerli çatı, doğal peyzaj gibi davranıyor. Çakmaktaşından yapılmış uzun, eski duvarın arkasındaki tarihi İngiliz duvarlı bahçeye uzanan araziye, doğal bir ek hissi veriyor. Evin önünde ve arkasında bulunan iki yuvarlak avlu, bahçelerle daha fazla bağlantı oluşturuyor.

3 katlı konut, mütevazı dış cephesiyle araziye gömülüyor ve gizleniyor. “Tasarım olağanüstü kalitede ise bağımsız kırsal evlerin inşasına” izin veren National Planning Policy Framework’un 80. Paragrafına göre inşa edilen Ashraya kesinlikle göz alıcı bir konut projesi. Yine de bina alçakta ve caddeden ve komşu mülklerden çok az görünür durumda.

Geniş bir zemin kotu seviyesi, çıplak ahşap çatının altında, açık plan yaşam alanlarını içeriyor. Üst kattaki yatak odaları, stüdyo, bilardo odası, merdivenleri ve oturma odasını eğlenceli bir şekilde birbirine bağlayan bir kaydırak sistemi gibi alternatif bir sirkülasyon yöntemi içeren bir bodrum katı ile tamamlanıyor.

Ekolojik sertifikalar söz konusu olduğu için, bu yeşil konut için bir dizi sürdürülebilir önlem alınmış. Toprak kaynaklı ısı pompası sistemi, alanı ısıtmaya yardımcı olurken, soğutma sistemi, 90 m derinliğindeki sondaj deliklerinden yararlanan yenilikçi bir düşük karbonlu çözüm üretiyor. Duvarların çoğunun yapımında saman, kil, tebeşir ve doğal kireç kullanılmış. Doğal malzemelerin yoğun kullanımı, evin doğaya bağlanmasına da yardımcı olmuş.

“Ashraya, çevresindeki peyzaj ve ekoloji ile uyumlu bir şekilde dengede olan eşsiz bir kırsal mimari parçası. Pastişe başvurmadan güçlü bölgesel yerel geleneği sürdürüyor ve geliştiriyor. ‘Ashraya yapılalı beş yıl oldu, bu süre zarfında aşılması gereken birçok engel vardı: hassas planlama sorunlarıyla uğraşmak ve inşaat ve düşük karbon teknolojisinin sınırlarını zorlamak. Ashraya, paragraf 80’in tüm amacını yakalayan bir konut örneğidir ve müşteriler, bu projenin, gelecek yıllarda yerel mimari mirasa değerli bir katkı olarak kabul edileceğini umuyorlar.”
Kirkland Fraser Moor’un ortağı David Kirkland

Etiketler

Bir yanıt yazın