İngiliz Kırsalında Bir Pasif Ev

İngiliz Kırsalında Bir Pasif Ev

Londra merkezli mimarlık ofisi McLean Quinlan İngiltere’nin Devon kentinde, pasif ev* standartlarına uygun bir projeyi tamamladı.

Devon Passivhaus olarak adlandırılan enerji tasarruflu konut, bakımsız haldeki 300 yıllık eski bir İngiliz kır evine ait olan eğimli duvarlı bir bahçe içerisinde inşa edilmiş.

Bu kırsal ortamı öne çıkarmak amacıyla, eski bahçe duvarında modellenen “basit ve temiz” formlar ve malzemelerle tasarlanmış sade bir proje ortaya çıkarılmış.

Devon Passivhaus’un sahipleri, mimarlardan geniş odalar ve tonozlu alanları ile ömürleri boyunca yaşamak isteyecekleri bir bina tasarlamalarını istemiş.

Bununla birlikte, arazinin kırsal ortamı, İngiltere’nin planlama politikasının sadece “olağanüstü ve yenilikçi” yeni inşa edilmiş evlere izin veren bir maddesi olan 79 paragrafının kriterlerini karşılamak için bölgeye uyarlanmış daha benzersiz bir yaklaşım talep edilmiş.

Ofis projeyi “Tasarım, tarihi duvarlarla çevrili bir bahçe bağlamında seçkin ve yenilikçi bir ev inşa etme amacı ile yönetildi,” şeklinde özetliyor.

Devon Passivhaus’un tuğla cephesine yalnızca bir cumbalı pencere ve tipik olarak duvarlarla çevrili bahçelerde sıkça görülen küçük kapı açıklıklarından modellenen ön kapı yerleştirilmiş.

Diğer yerlerde dış yüzeyler, çevredeki bahçeye göre görsel olarak arka planda kalmak üzere koyu renkle tasarlanmış. İçeride, evin ortasında cam çatılı bir avlu ile ışık alan bir kış bahçesi yer alıyor.

Tüm odalar bu merkezi çekirdeğin etrafında düzenlenmiş, böylece bina hem bir ev hem de bir galeri olarak işlevi görecek şekilde tasarlanmış.

Konforlu ve sade iç mekanlarda, binanın içinde kendisine ilham veren bahçeye bağlı hissetmesini sağlamak için, geri kazanılmış pişmiş toprak, kaba biçilmiş meşe ve kil sıva gibi dokunsal ve dokulu malzemeler kullanılmış.

Binanın dış kaplamasında, önemli miktarda yalıtım sağlayan ve üç katlı cam kullanılarak elde edilen, yüksek enerji verimliliğine sahip Passivhaus sertifika standardına uygun malzeme kullanılmış.

Ev, gerekli enerjinin %100’ünden fazlasını sağlamak için hava kaynaklı ısıtma, MVHR, güneş enerjisi, pil depolama da içeriyor.

*Pasif Ev yapıları gerekli olan oda sıcaklığına ulaşabilmek için, temiz havayı ısıtarak ya da soğutarak gerekli termal rahatlığı sağlayabilen yapılardır. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif Ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılır.

Etiketler

Bir yanıt yazın