INES Yenilik Merkezi

Şili’de bulunan INES Yenilik Merkezi, mimarlık stüdyosu Pezo von Ellrichshausen tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Pezo von Ellrichshausen

Bío-Bío Üniversitesi’nde bulunan INES, eğimli duvarları ve dairesel boşlukları ile sıra dışı geometriler yaratıyor. Şilili mimarlar Mauricio Pezo ve Sofia von Ellrichshausen, basit çok katlı bir binanın mekânsal olarak nasıl karmaşık hale gelebileceğini gözler önüne seriyor. Görünüşte sağlam ve düzenli olmasına karşın beklenmedik ve abartılı iç mekânı ile merkez, sakinlerinin yaratıcılığına ve hayal gücüne ilham vermeyi hedefliyor.

Her bir zemin döşemesinin ortasında yer alan dairesel açıklık, bina boyunca dikey görünümler sağlarken kavisli duvarlar köşedeki odaları çerçeveliyor. Birbirinden farklı boyutlardaki açıklıklar, katlar arasında farklılaşmaya imkân veriyor.

Tek tip malzeme kullanımıyla formun vurgulandığı yapıda iç ve dış mekanlar kırmızı pigmentli betondan meydana geliyor. Akademik pratiğin yaratıcı süreçlerini kavramsal ve fiziksel olarak çevreleyen sürekli, akıcı ve açık bir alan yaratılıyor.

Grup çalışmasına imkân veren açık planlı çalışma alanları, merkezi boşluk sayesinde birbiriyle görsel bağlantı kuruyor. En az iki farklı yöne bakan pencereleri ile meşe kaplı köşe odaları, değişen boyutlarıyla toplantı, sergi, atölye ve depolama gibi çeşitli işlevlere hizmet ediyor.

Dikkatlice hesaplanan geometriler ve çemberler, ofisin birçok çalışmasında karşımıza çıkıyor. INES’te bulunan yarı dairesel açıklıklar, cepheye derinlik kazandırırken binanın duvarlarının ötesine uzanan beton döşemelerin yataylığına karşıt bir nokta sunuyor. Çıkıntıları delerek içeride ne bulunabileceğine dair bir ipucu veriyor. Güneş ışığının binanın merkezine nüfuz etmesine izin verecek şekilde konumlandırılırken köşe odalarının yeterince gölgelenmesine de imkân sağlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın