İncelik, Basitlik ve Esneklik Kavramları Etrafında Şekilenen Proje: Karper

İncelik, Basitlik ve Esneklik Kavramları Etrafında Şekilenen Proje: Karper

Belçikalı mimarlık ofisi Hé! architects, Brüksel şehrindeki bir endüstriyel binayı yenileyerek bir stüdyo ve ortak çalışma alanı da içeren Karper isimli bir projeye dönüştürdü.

Tasarımcılar kolayca uyarlanabilir, düşük teknolojili bir bina yaratmak için projede incelik, basitlik, tekrar ve esneklik kavramlarının üzerinde yoğunlaşmış. Mevcut yapıya, açıkta kalan kirişlere sahip bir ahşap çerçeve şeklinde inşa edilmiş bir çatı uzantısı eklenmiş. Yalıtım malzemesi olarak yakındaki bir çiftlikten gelen saman balyaları seçilirken, geri dönüştürülmüş malzemeler ile projeye karakter katılmış ve yeni malzemelerden kaynaklanan ek emisyonlar önlenmiş.

Proje kapsamında ofis eski, yıpranmış bir binayı açık, ekolojik, yumuşak tonlu bir konuta dönüştürmüş. Tasarımda her şeyin enerji nötr olması hedeflendiğinden inşaat sırasında doğal malzemeler seçilmiş. Konvansiyonel inşaat malzemeleri yerine mümkün olduğunca bio-esaslı malzemeler kullanılarak yapının ekolojik etkisi düşük tutularak sağlıklı ve keyifli bir yaşam ortamı oluşturulmuş.

Bina ahşap bir ilaveyle genişletilerek, karanlık alan açılarak doğal ışığın içeri girmesine izin verilmiş. İki kat yüksekliğinde bir alanı çevreleyen eklenti ile konut sakinlerine açık bir çatı terası da sağlanmış.

Duvarlar ve zemin platformları da dahil olmak üzere evin iç kısmının birçok parçası, aile koşullarında bir değişiklik olması durumunda bunların sökülüp/veya yeniden birleştirilmesine olanak tanıyan modüler bir tasarımla hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın