İMSAD ve TOBB İşbirliğiyle İlk “İnşaat Kurultayı” 2012’de!

İMSAD, Türk ekonomisi ve inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere "2011'den 2012'ye Türkiye Ekonomisi ve İş Dünyasını Bekleyen Riskler-Fırsatlar" başlıklı ekonomi toplantısı düzenledi.

Toplantının özel konuşmacısı olan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu; 2012 yılında İMSAD ile birlikte inşaat sektörünün sorunlarını ve çözümlerini kapsayan bir İnşaat Kurultayı gerçekleştireceklerini açıkladı.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Türk inşaat malzemeleri sanayisi birçok kategoride dünya lideri. İhracat rakamlarına göre, sektör olarak 2011 yılı ilk 7 ayı sonunda 11.5 milyar dolara yaklaşan bir performans yakaladık. Hedefimiz, bu performansı artırmak için TOBB liderliğinde İnşaat Kurultayı gerçekleştirmek” açıklamasında bulundu.

Toplantının özel konuğu ve konuşmacısı olarak yer alan olan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Türk özel sektörünün ilk 6 ayda 50 milyar dolar yatırım yaparak, tarihi bir rekora imza attı. 2011 ikinci çeyrekte yüzde 8.8 büyümedeki katkıya bakıldığında özel tüketim ve yatırımların payı yüzde 12.9, kamu harcamaları ve yatırımların payı yüzde 1.1, dış ticaretin katkısı ise eksi yüzde 5.2’dir. Rakamlar da gösteriyor ki Türkiye’deki büyüme başarı hikayesi özel sektörün büyük katkısıyla yazılmıştır.” dedi.

Türkiye’nin lider sanayicilerinin ve sektör derneklerinin üyesi olduğu İMSAD’ın İstanbul-TOBB Plaza’da 15 Eylül Perşembe günü düzenlediği 3. Ekonomi Toplantısı’nda Türkiye ekonomisi ve iş dünyasını bekleyen riskler-fırsatlar konusu masaya yatırıldı. Toplantıya özel konuşmacı olarak TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği toplantıda açılış konuşması yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, TOBB’un liderliğinde “İnşaat Kurultayı” gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Son 5 yılda yıllık ortalamada Türk inşaat malzemesi sanayisinde ihracat artış hızı %15 olurken, ülkemizin inşaat malzemeleri ihracatı yapan ülkeler arasında 7’nci sıraya yerleştiğini, üretimde ise Türkiye, %11,5 büyüme oranıyla inşaat malzemeleri sanayisinde dünyada ilk 5 ülke arasına girdiğimizi ifade eden Hüseyin Bilmaç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörümüzde 2011-2015 yıllarında ortalama %14,5 oranında büyüme yaşanacağını öngörüyoruz. 2015 yılında inşaat malzemeleri ihracatımızın %17,5 oranında bir büyüme kaydetmesini hedefliyor, yine aynı yıl inşaat malzemeleri ihracat hacmimizin yaklaşık 40 milyar dolar seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Ülkemiz için stratejik önem taşıyan inşaat sektörünün daha da büyümesi ve inşaat malzemesi sanayisinin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için TOBB ile birlikte çalışmayı istiyoruz. Ayrıca İMSAD’ın gündemindeki; binalarda enerji verimliliğinin ülke politikası haline gelmesi ve desteklenmesi, sektörde kalite ve inovasyon kabiliyetinin artması, mevcut yapı stoğunun deprem tehlikesine karşı iyileştirilmesi, modern ve alt yapısı güçlü yeni yerleşimlerin yapılandırılması ve benzeri başlıkların İlgili TOBB sektör meclislerinde ve kurulmasını beklediğimiz Türk İnşaat Malzemesi Sanayisi Platformu’nda da ele alınmasını ve sizin de öncülüğünüzde bu başlıkların ülke gündemine yerleşmesini arzu ediyoruz.”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “Özel sektör vergi ve prim borçları için devlete 10 milyar lira verdi.”

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi ve ekonomik sorunları olan bir dünyanın içinde Türk özel sektörünün çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti. Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında vergi ve prim borçlarının yeniden yapılanması kapsamında özel sektör olarak devlete 10 milyar lira para verdiklerini de vurguladı.

Türkiye ekonomisindeki risklere de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ”Cari açık tarihi seviyelere geldi. Bunu finanse ettiğimiz sürece problem yok. Şu anda finanse edebiliyoruz ama finansman kalitesinde bozulma var. Önümüzdeki dönemde risk unsurlarından biri bu cari açık” dedi. Kurun 1.4’ten 1.7’ye yükselmesinin Türkiye’ye enerjide 12 milyar lira ek yük anlamına geldiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün döviz cinsinden borçlarının da risk unsuru olduğunu vurguladı.

İşadamlarına ihracat pazarlarını çeşitlendirmeleri konusunda çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, ”Arap baharının yarattığı yatırım ve turizm fırsatlarını değerlendirelim. Hedeflerimizi doğru belirleyip olmadığımız pazarlara girelim. Karamsar olmaya gerek yok. İşadamları olarak günlük meselelere takılıp kalmayalım. Büyük resme bakmamız lazım. Güneş tekrar doğudan doğmaya başladı. Avrupa, Avrasya, Ortadoğu ve Orta Asya bölgesinin en hızlı büyüyen en dinamik ülkesiyiz” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın