İMSAD: İhracatta 2008 krizi öncesi rakamları hedefliyoruz

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat malzemesi sektörünün ihracat rakamları ele alındı.

İMSAD’ın yayınladığı değerlendirme raporu şu şekilde;

“İnşaat malzemesi sektörünün ihracat verileri en yüksek düzeyine 2,53 milyar dolar ile 2008 yılının Eylül ayında ulaştı. Yani sektör global krizin başladığı Ekim 2008’den hemen önce zirve yaptı. Bu noktadan sonra düşüşe geçen sektör ihracatı 2011 yılında 1,46 milyar dolarlık ortalama ile seyretmekte. Sektör ihracatının ülke ihracatı içindeki payı ise ortalama %13,16 olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı için sektörün ihracat rakamları Ocak-Ağustos aylarında sırasıyla 1,27, 1,33, 1,54, 1,58, 1,50, 1,47, 1,50 ve 1,47 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.

Ağustos ayı rakamları dikkate alındığında inşaat malzemeleri arasında ihracatta lider konumda %20,3’lük pay ve 298,7 milyon dolarlık ciro ile demir/çelik çubuklar bulunmaktadır. Bunu %7,76’lık pay ve 114,2 milyon dolarlık ciro ile diğer elektrik iletkenleri izlemektedir. 3. sırada ise %7,44’lük pay ile demir/çelikten inşaat ve aksamı yer almaktadır. Demir/çelik bazlı ürünlerin sektör ihracatındaki toplam payı ise %39,07 düzeyindedir. Bu kalemlerin hemen arkasından ise %6,63’lük pay ve 97,5 milyon dolarlık büyüklük ile çimento sektörü gelmektedir.
Ülkelerin iş kollarında uzmanlaştığı bir dönemde Türkiye yıllardır inşaat sektörü ile ön plana çıkmaktadır. İnşaat malzemesi sektörünün alt kalemlerinin birçoğunda dünya sıralamasında ilk üçte yer alan Türkiye’nin ihracatta bu sektörleri markalaşmak için değerlendirmesi yerinde olacaktır.

TL’nin değer kaybettiği bu dönem özellikle ihracat açısından bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Yine borç krizi ile boğuşan Avrupa’nın ihracattaki ağırlığı azaltılmalı, bölgesel çeşitleme yapılmalıdır. Arap Baharı sonrasında yeniden inşa sürecine girecek olan bu bölgenin özellikle inşaat sektörü temsilcileri tarafından yakın takibe alınması sağlıklı bir strateji olacaktır. Bu noktada özellikle inşaat malzemesi sektörünün markalaşmaya ağırlık vermesi, dünyada liderliğe oynadığımız demir-çelik gibi sektörlerde katma değerli ürünler yaratarak ihracat payı artırılmalıdır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın