IMIAD: İTÜ İç Mimari Tasarım Uluslararası Master Programı, Stuttgart Summer Workshop 2019 Deneyimi

Bu yazı, genel olarak İTÜ İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı (IMIAD) çerçevesinde her yaz faklı bir üniversitenin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya ait kısa bir derleme ve İTÜ – IMIAD deneyiminin kapsamını açıklayan kısa bir metin içermektedir.

Bu yıl uluslararası workshop, Hochshule für Technik Stuttgart Üniversitesi ev sahipliğinde Almanya’da düzenlendi. 12 gün süren workshop’ta IMIAD öğrencileri Stuttgart’ta bulunan Institut für Auslandsbeziehungen- IFA Galerisi IMIAD sergisi için temalar bazında tasarımlar hazırladılar. Workshop boyunca, sergi tasarımı ve uygulaması üzerine çalışan, IMIAD Partner Üniversiteleri öğretim üyeleri yürütücülüğünde, yaklaşık 10’ar kişilik 6 farklı öğrenci grubu, bugün ve yakın gelecekte ’yaşam’ temasına odaklandılar. Değişen, dönüşen toplumlarda konut tasarımı ve yaşam alanlarına yeni yaklaşımların sorgulandığı workshopta, yaşam teması (living), ’Fairy Wishes’, ’Global-Local’, ’Manifesto (of Living)’, ’Public-Private’, ’Basic Needs’, ’Extreme Living’ başlıkları altında sergi üretimlerine dönüştürüldü.

Sergi 8 Eylül 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir: https://www.ifa.de/entsesselt/

HFT IMIAD SUMMER 2019 – entsesselt from filmhübsch – andreas körner on Vimeo.


2019 IMIAD Summer Workshop&Sergi Afişi


Stuttgart uluslararası IMIAD çalıştayı (Fotoğraf: Andreas Körner)


Stuttgart uluslararası IMIAD çalıştayı (Fotoğraf: Andreas Körner)


IMIAD sergisi hazırlıkları, Temmuz 2019, IFA Gallery Stuttgart (Fotoğraf: Andreas Körner)


IMIAD sergi açılışı, Temmuz 2019, IFA Gallery Stuttgart (Fotoğraf: Andreas Körner)


“Fairy Wishes” Öğrenci Çalışması (Fotoğraf: Andreas Körner)


“Extreme Living” Öğrenci Çalışması (Fotoğraf: Andreas Körner)


“Basic Needs” Öğrenci Çalışması (Fotoğraf: Andreas Körner)

Stuttgart çalıştayı, sergi alanları tasarımıları yanında, ana temayı destekleyen davetli konuşmalar ve teknik gezilerden oluştu. Konuşmacılar arasında mimarlığın performansı ile ilgilenen Alex Schweder ve sergi tasarımları üzerine uzmanlaşan BARarchitekten Berlin Ofisinden kurucu Anje Buchholz yer aldı. Teknik geziler çerçevesinde Bauhaus ikonu Weissenhof yerleşimi, yarışma ile elde edilen sergi mekanı, Stuttgart City Library, Killesberg yerleşim bölgesi ve Almanya’da bir yerleşim ve işletim modeli haline gelen BUGA bölgesi ziyaret edildi.


Alex Schweder ile Mimarlığın Performansı üzerine söyleşi (Fotoğraf: Andreas Körner)


Alex Schweder (In Orbit)


Stuttgart BUGA Fibre Pavilion


Stuttgart BUGA Wood Pavilion

BUGA Yerleşimi, master plan çerçevesinde, konut alanı ile entegre edilmiş, içerisinde expo yerleşimine benzer mimari yerleştirmelerin ve çokça pavyonların yer aldığı bir bölge. Konut yerleşimlerinin %50’sinin dolu olmasına rağmen, pavyon deneyim kültürü ve yaşam alanı birlikteliği sayesinde günün büyük bölümünde bir kentsel yaşantıya şahitlik etmek mümkün. Stuttgart Üniversitesi’nin yenilikçi mimari denemeleri de her sene bu alanda yerini alıyor.


Deneyim bazlı bir pavyon, Forum Heilbronn ve deneyime dayalı oyun alanları, BUGA 2019, Stuttgart


Killesberg Observation Tower, Stuttgart


Weissenhof Yerleşimi’nde yer alan, yarışma ile elde edilen sergi mekanı.


Stuttgart City Library (Yi Architects)


Weissenhof Yerleşimi’nde yer alan, yarışma ile elde edilen sergi mekanını içeren Le Corbusier yapısı.

İTÜ’DE IMIAD DENEYİMİ Farklı kültürlerin, Disiplinlerin ve Bilginin Değiş Dokuşu

IMIAD İç Mimarlık Lisansüstü Eğitimi etrafında örgütlenmiş uluslararası bir bilgi ve deneyim paylaşma platformu olarak tariflenebilir. Ülkemizde İç Mimarlık alanında sınırlı lisansüstü programların arasında, IMIAD programı, iç mimarlar, mimarlar ve endüstri ürünleri tasarımcıları için önemli bir master programı olarak öne çıkmaktadır.


2018-19 Bahar dönemi İTÜ IMIAD değişim öğrencileri, Taşkışla, Mayıs 2019

Program dersleri, program ortağı üniversitelerle belirlenen ortak 4 konu modülden oluşmaktadır: “Tasarım”, “Teknoloji ve Bilim”, “Meslek Pratiği ve İletişim”, “Kültür ve İnsan Bilimleri”. Bununla birlikte programda, ders kapsamında teknik geziler, seminerler ve sergiler düzenlenmektedir.


2018-19 Bahar dönemi Öğr. Gör. Dr. Sonya Türkman yürütücülüğünde IMIAD proje atölyesi jürisi, Taşkışla, Mayıs 2019


2018-2019 Bahar Dönemi IMIAD Digital Representation Techniques: Learning by Doing Sergisi, Taşkışla

Digital Representation Techniques In Interior Architecture dersi kapsamında tasarlanan IMIAD sergisi, yeni üretim yöntemlerinin dijital tasarım pratikleri ile bütünleştirilmesi fikriyle ortaya çıkmıştır. Süreçte, ’Learning by Doing’ workshop çalışması ile öğrenciler yeni üretim yöntemlerini deneyimleyerek kendi sergi üretimlerini hazırladılar. IMIAD Sergisi, 15 Mayıs 2019 – 14 Haziran 2019 tarihleri arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsü’nde yer aldı.

2001 yılında kurulan İTÜ İç Mimarlık Bölümü lisans eğitim ve öğretimindeki gelişimine paralel olarak, 2006 yılında uluslararası yüksek lisans düzeyinde eğitim-öğretim vermeye başlamıştır. İç Mimari Tasarım Uluslarası Yüksek Lisans-IMIAD program ortaklığı; Hochschule für Technik/ Stuttgart-Almanya, Scuola Universiteria Professionale Della Svizzera/Lugano-İsviçre, The Centre for Environmental Planning and Technology University-CEPT, Ahmedabad-Hindistan ve İstanbul Teknik Üniversitesi/İstanbul-Türkiye arasında imzalanan sözleşme uyarınca taraf ülkelerin İç Mimarlık Bölümleri tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. University of Cincinnati/ABD, IMIAD Programına ortak olma aşamasındadır. Programın amacı, iç mimarlık yüksek lisans eğitimini uluslararası bir düzeye çıkarmak, disiplinlerarası eğitim ve mesleki deneyimleri ulusal ve uluslararası ortamlarda paylaşmak, mesleki iletişim ortamını güçlendirmek, farklı ülke, kültürel ortam ve mesleki koşulları öğrencilerle buluşturmak ve iş alanlarını ülke dışına taşımaktır.

GELECEK YIL: CEPT-HİNDİSTAN

Gelecek yıl, uluslararası IMIAD çalıştayı, Hindistan’ın önemli üniversitelerinden biri olan, kampüs tasarımında pritzker mimarlık ödüllü mimar Balkrishna Doshi’nin YAPILARININ yer aldığı Centre for Environmental Planning & Technology- CEPT Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Çalıştay, Hindistan’dan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

İLETİŞİM

E-Posta: imiad@itu.edu.tr
IMIAD web sayfası: http://www.imiad.net/
İTÜ IMIAD web sayfası: http://www.sbe.itu.edu.tr/programlar/yüksek-lisans/i-ç-mimari-tasarım(uluslararası)
İTÜ IMIAD Instagram hesabı: https://www.instagram.com/imiadtalks/
İTÜ Issuu sayfası: https://issuu.com/ituimiad

Doç. Dr. Ervin Garip, IMIAD İTÜ Program Koordinatörü
Aycan Kızılkaya, IMIAD Araştırma Görevlisi

Etiketler

Bir yanıt yazın