İmardaki sıkıntı aşıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kasım ayında kabul ettiği, ancak inşaat sektöründe büyük sorunlara yol açan imar yönetmeliğini onaylamadı.

Yeni Asır Gazetesi’nin ısrarlı yayınları bir sorunun daha çözümünü sağladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 5 Kasım’da yürürlüğe giren ve getirdiği bazı düzenlemelerle müteahhit ile yatırımcıları isyan ettiren yeni imar yönetmeliğine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müdahale geldi.
Büyükşehir’e yazı gönderen bakanlık, çıkardığı sorunları Yeni Asır tarafından defalarca manşet yapılan imar yönetmeliğinde eksikler bulunduğunu ve uygulanabilir olmadığını bildirdi. Bakanlık, sıkıntıların aşılabilmesi için bakanlık bünyesindeki mevcut Planlı Alanlar Yönetmeliği’nin esas alınmasını istedi.

Belediyeler ruhsat veremedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi amacıyla yeni bir imar yönetmeliği hazırladı. Kasım ayında yürürlüğe giren yönetmelikte yer alan, ‘büyüklüğü 216 metrekarenin altında kalan parsellere imar izni verilmesinin önüne geçilmesi’ maddesi kriz çıkardı. Plandaki, her parsel için 5 metre bahçe mesafesi konulması, kentsel çalışma alanlarında inşaat yapmak için “en az 2 bin metrekare sınırı” getirilmesi gibi düzenlemeler, inşaat sektörü ve sanayicilerin tepkisini çekti. Ruhsat veremeyen ilçe belediyeler, tapulu arsasında inşaat yapamayan vatandaşlar ve inşaat sektörü yönetmelikten olumsuz etkilendi. Büyükşehir Belediyesi, bunun üzerine ilçe belediyelerine yazı göndererek, bu yönetmeliğin sadece yeni planlanan parsellerde uygulanmasını istedi. Ancak aradan geçen süreçte ilçe belediyelerinin 30 bin imar başvurusunu geri çevirmek zorunda kaldığı belirtildi. Yeni Asır, bu süreçte yaşanan sıkıntıları haberleriyle sürekli gündemde tuttu.

‘İptal edin’ yazısı

Bunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duruma el koydu. Bakanlığın Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bu yönetmeliği onaylamadığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta belediyeye yazı gönderen bakanlık, imar yönetmeliğinde eksikler bulunduğunu, imar işlemlerindeki sıkıntıların aşılabilmesi için mevcut Planlı Alanlar Yönetmeliği’nin esas alınmasını ve belediyeler tarafından hazırlanan imar yönetmeliklerinin yürürlükten kaldırılmasını istedi. Belediyenin, bakanlığın bu talebini hayata geçirmesiyle, yapılarda yola 12 metre uzunluk ve 18 metre genişlik cephesi bulunması şartının (216 metrekare) ortadan kalkacağı açıklandı.

Mevcut durum korunacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni yönetmeliği onaylamadığını belirterek, “Kasım ayında imar yönetmeliğini yürürlüğe soktuk. Ancak geçen hafta bakanlıktan bu yönetmeliğin onaylanmadığı yazısı elimize ulaştı. Bizim gibi yeni imar yönetmeliği yapan birçok belediyenin de onay almadığını öğrendik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir imar kanunu üzerinde çalışma yapıyor diye düşünüyorum” dedi.

Sektör nelerden şikayetçi?

* Yönetmeliğe göre kentsel çalışma alanlarında inşaat yapmak için getirilen “En az 2 bin metrekare sınırı” yatırım yapacakları zorluyordu.
* Bina derinliklerinin 22 metreyi geçmemesi şartı sıkıntı yaratıyordu.
* Bahçe mesafesi olarak yoldan itibaren 5 metre bırakılması isteniyordu.
* Yola 12 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğinde cephe şartı isteniyordu.
* 4 katlı binalar için asansör zorunluluğu getiriliyordu.
* 4-9 kat arasındaki binalara aynı cephe genişliği isteniyordu.
* Aynı ada içinde diğer parsellerle birlikte şuulandırma zorunluluğu getiriyordu.
* Yapılaşmaya ilişkin tanımlar ile binalara ilişkin tanımlardaki değişiklikler sıkıntı oluşturuyordu.

Etiketler

1 Yorum

  • vehbi-durust says:

    Bakanlığın, şehrin kendi analizlerine dayalı olması gereken yönetmeliğini onaylamaması uygun olmamıştır. Sebebi ise il belediyesinin sadece sıkıntı sahiplerinin değil şehrin geneline uygun bir yönetmelik hazırlaması zorunluğluğudur. Söz konusu maddelerin hangi dayanaklara göre yönetmelikte belirtildiğine ilişkin bilgi talep edilmeden böyle bir karar alındı ise ayrıca düşündürücüdür.

Bir yanıt yazın