“İlk Andan İtibaren Çok Açıktı, Mimarlık Tarihinde Zaha’nın İsmi Olacaktı”

BBC'nin "Zaha Hadid: Who Dares Wins" isimli belgeseli, mimarın çocukluk anılarından profesyonel meslek yaşamına uzanıyor.

2013’te yayınlanan BBC belgeseli İngiliz televizyoncu Alan Yentob’un Zaha Hadid’le yaptığı söyleşiyi merkezine alıyor.

Zaha Hadid’in yılın iş kadını ödülünü alırken yaptığı konuşmasıyla başlayan belgesel bizi mimarın çocukluk yıllarının çok kültürlü ve modern şehri Bağdat’a, oradan mimarlık eğitimi aldığı 70’lerin İngiltere’sine, hareketli ve üretken Londra’ya götürüyor. 

Zaha Hadid’in sanatını ve kararlılığını, ona yakın meslektaşlarının gözünden takip ettiğimiz belgesel Zaha’nın dünyanın pek çok yerinde inşa ettiği önemli binalarının da izini sürüyor. Böylece izleyiciyi Architectural Association’da okurken yaptığı, Rus Avangardı’nın yapısal özelliklerinden etkilenen projelerinden, Vitra için inşa ettiği ilk yapısına, oradan da parametrik tasarımı kendi diline entegre ederek kurduğu yeni estetiğe götürüyor; bir mimari dilin nasıl evrildiğinin hikayesini anlatıyor.

Zaha’nın Architectural Assosiation(AA)’da mimarlık eğitimi aldığı sırada atölyesine devam ettiği Elia Zenghelis’in mimar için söylediği samimi sözleri paylaşıyor ve sizleri bu çekici, inatçı, ileri görüşlü mimarın ve muhteşem kadının işlerini ve hayatını anlatan belgeselle başbaşa bırakıyoruz: 

“İlk andan itibaren çok açıktı, mimarlık tarihinde Zaha’nın ismi olacaktı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın