İlhan Koman Heykelinin Açılışı Yapıldı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ali Artun ve Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi’nin başlattığı kampanya sonucu Seğmenler Parkı’ndan çalınan ve bronz olarak tekrar dökülen İlhan Koman heykelinin açılışı mimarlar, sanatçılar ve vatandaşlar tarafından yapıldı.

Açılışa Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Ünal Kara, Mustafa Kemal Yurttaş, Mimarlar Odası Ankara Şubesi 42. Dönem Başkanı Ali Hakkan ve Mehmet Kibar,Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifinden Erdal Duman, heykelin dökümünü yapan İbrahim Şafak, Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Heykeli’nin heykeltraşı Metin Yurdanur çok sayıda mimar, sanatçı ve vatandaş katıldı. Seğmenler Parkı’ndaki İlhan Koman heykelinin kaidesinin önünde toplanan mimarlar, vatandaşlar ve sanatçılar, “Bu heykel bize bir umut oldu. Bu heykel, kaybolan değerlerimizi yeniden yerine koyabileceğimizin ve ifade özgürlüğümüzü kazandığımızın göstergesidir”  dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Türkiye’de ilk defa bir sivil inisiyatif, halk ve sanatçıların desteğiyle birlikte bağış toplanarak bir heykelin dökümünün gerçekleştirildiğini belirtirken, heykeli bir yeni yıl hediyesi olarak Ankaralılara armağan ettiklerini söyledi.

İlhan Koman Heykeli, bu kadar yokluğa ve bu kadar yıkımlara rağmen bize yeniden dirilmenin umudunu veriyor. Biz her bir heykelimizi, yıkılan yapılarımızı ve değerlerimizi yeniden yaşama döndürebiliriz. Yeter ki bizde bu umut olsun. 2018 bu umutla gelsin istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nden bu parka bu heykelin konulması için hem yazılı hem sözlü olarak izin istedik. Henüz bize bir dönüş olmadı. Bu, Büyükşehir Belediyesi’nin aslında sanatla ilk imtihanı, onlardan 2018’de güzel bir haber bekliyoruz. İzin verilmediği takdirde bugün heykel Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne gidecek ve yeni yeri belli olana kadar burada kalacak.

Burada bize başka bir mücadele süreci düşüyor. Bu heykelin buraya konulabilmesi için de bir dayanışma ve mücadele gerekiyor. Farklı belediyelerden istekler ve talepler alıyoruz. “Edirne’ye getirin” diyenler oluyor. Lakin İlhan Koman heykelinin yeri Seğmenler Parkı’dır. Biz eğer bütün bu destekle birlikte onu yeniden ayağa kaldırıp buraya koyabiliyorsak, resmi yollarını da bulmalıyız. 1992’de olduğu gibi 31 Aralık akşamı Ankaralılara hediye edilen bu heykeli biz de 2017 yılının Aralık ayında sizlere hediye ediyoruz. İlhan Koman heykeli, bir umutsuzluğu umuda dönüştürmenin simgesi oldu. Sanatsal değerinin yanı sıra sosyal ve toplumsal boyutu ile de çok önemli simge olarak Türkiye’de anılacak. Onun için de buraya konulması süreci için toplantılar yapıp, bir eylem planı oluşturacağız.

Heykelin dökümünü yapan heykeltraş İbrahim Şafak, döküm işlemini birlikte gerçekleştirdikleri heykeltraş Selim Kamer ile birlikte bu heykelin yapımı için üç ay çalıştıklarını ifade etti:

Hocamızın yaptığının aynısını yapmak ve kaybolan eserden hiçbir farkı olmasın istedik. Onların dönemine ait teknikler kullandık. Elimizde bu kalıp olmasaydı yapabileceğimiz bir şey yoktu.

Büyükşehir Belediyesi’nin yerine konulması için resmi olarak izin vermediği heykel, açılışı yapıldıktan sonra sergilenmek üzere  Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne götürüldü. 

Etiketler

Bir yanıt yazın