İlhamını Coğrafyadan Alan Meydan

Kyoto yakınlarındaki CoFuFun Plaza, Japon tasarım stüdyosu Nendo'nun ilk kentsel tasarım deneyimi.

Japonya’nın Nara bölgesinde, Tenri İstasyonu’nun yakınında bulunan 6.000 metrekarelik meydan, Siam Discovery Shopping Centre renovasyonundan sonra ofisin en büyük projesi.

Nendo’nun kurucusu Oki Sato Dezeen’e verdiği röportajda projeden bahsetmişti:

Bu alan hiçbir şey için kullanılmıyordu. Bizden, tren istasyonunun önünde, bilgi birimleri, kafeteryalar ve müzik sahnesinin bulunduğu bir park tasarlamamızı istediler. Projenin tamamlanması 3 yıl sürdü ve tasarım bizim ilk ve en büyük projelerimizden birisi.


Fotoğraflar: Daici Ano, Tadashi Endo, Kokuyo, Takumi Ota ve Akihiro Yoshida

Nendo, meydanı oluşturan disk formundaki beyaz beton strüktürler için, alanın çevresinde bolca bulunan, “cofun” adlı antik mezarları örnek almış. Bu mezarlar, yukarıdan bakıldığında bazen genişliği 400 metreyi bulan dev kilitlere, dairelere veya karelere benziyor.


Fotoğraflar: Daici Ano, Tadashi Endo, Kokuyo, Takumi Ota ve Akihiro Yoshida

Nendo ayrıca bir havza ve dağlara ev sahipliği yapan alanın coğrafyasından da epeyce etkilenmiş. Bu coğrafyaya benzer şekilde, alandaki strüktürlerden bazıları kubbe formundayken diğerleri aynı formun negatifinin oluşturulmasıyla amfi işlevi görüyor.

Tüm birimler merdivenlerle çevrelenmiş. Yapıların dairesel formu ise maruz kaldığı kuvvetler açısından strüktürünü güçlü kılıyor.

Sato:

Bunu mimari olarak değil daha çok bir mobilya parçasıymış gibi yapmaya çalıştık. Proje bir bakıma büyük bir banka benziyor, merdivenlerden yapılmış ve insanlar kahve içmek istedikleri noktada oturabiliyor.

Strüktürler büyük bir pizzayı anımsatan prekast beton kalıplar ile oluşturulmış. Parçalar fabrikada dökülüp, yapı blokları şeklinde bir araya getirildikleri alana taşınmış. Stüdyoya göre bu yaklaşım kalıpların yeniden kullanılmasına izin vererek inşaat maliyetlerini düşürmeye yardımcı olduyor.

Meydanın adı olan CoFuFan, “cofun” ile “fufun” kelimeleri birleştirilerek aynı zamanda Japonca konuşmayan ziyaretçilerin de etkileşime girmesini kolaylaştırmak amacıyla tanımlanmış.

 

Meydan aynı zamanda oyun oynamayı teşvik etmek amacıyla tasarlanmış. Bu amaçla dış mekanlarda oyun ekipmanları, sahne ve toplanma alanları bulunuyor. İç mekanda ise bir kafeterya, danışma, kiralık bisiklet servisi ve dükkanlar bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın