İlgisizlik Vazelon’a kök saldı

Maçka'da, tarihi M.S. 300'e uzanan ve geliriyle Sümela'nın yapılmasını sağlayan Vazelon Manastırı kaderine terk edildi... Ağaçların sardığı manastırın restoresi için gözler AB fonlarında...

Maçka’daki tarihi Vazelon Manastırı’nı ağaçlar sardı, yıkılma tehlikesi var. Kaynaklara göre Vazelon, M.S. 270 ila 315 arasında yapıldı. Döneminin en zengin manastırı, geliriyle Sümela’nın da yapılmasını sağladı. Ancak 1923’ten sonra kaderine terk edildi, define avcılarının uğrak yeri oldu. Harabeye dönen manastırı ağaç dalları sardı, taşları dökülüyor.

TURİST MERAK EDİYOR
Manastırın yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, tarihi dokusunun büyük oranda bozulduğunu söylüyor. Genç şöyle konuştu: Ancak iyi bir çalışmayla turizme kazandırabiliriz. Tescilli kültür varlığı olan manastırın restore edilmesi için Kültür Bakanlığı nezdinde yaptığımız girişimlerden sonuç alamadık. İnanç turizmi kapsamında Sümela kadar ilgi çekebilir. Çünkü Sümela’yı ziyaret gelen turistler burayı soruyor, gitmek istiyor. Ama yolu bozuk.

UMUT AB FONLARINDA
Özel İdare Müdürlüğü’nün bu yıl manastırın yolunu yapacağını ifade eden Genç, ‘AB fonlarıyla restore etme planımız var. Bakanlık yetkilileri destek vereceklerini söyledi. Çalışmalara başladık’ dedi. Manastırın ilk katında salon ve 6 oda, diğer katta mutfak, yemek salonuyla su sarnıcı ve yanı başında üç nefli bir kilise yer alıyor. Kuzey duvarında mahşer günü, cennet, cehennem tasvirlerini konu alan freskler var. Ancak ilgisizlikten özelliğini kaybetti. Ahşap üst örtü sistemleri de zamanla yıkılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın