Il Fondaco dei Tedeschi’ye OMA Dokunuşu

OMA'nın Il Fondaco dei Tedeschi'de sürdürdüğü 7 yıllık restorasyon çalışması tamamlandı. Yaklaşık 800 yıllık geçmişe sahip bina çok katlı mağazaya dönüşüyor.

İlk olarak 1228 yılında yapılan, Rialto Köprüsü’nün hemen dibindeki ve balık marketinin yakındaki Fondaco dei Tedeschi, Venedik’in en büyük ve tanınan binalarından birisi.

Cermen tüccarların merkezi, Napoleon’un gümrük binası ve daha sonra Mussolini’nin posta ofisi olarak kullanılan bina yangında 2 kez hasar gördü.

1506 yılında yeniden inşa edildi, 18. yüzyılda büyük bir değişim geçirdi ve 1930’lu yıllarda ise büyük bir mimari müdahale görerek betonarme olarak yeniden inşa edildi. Şimdi ise OMA’nın ellerinde bambaşka bir dönüşüme hazırlanıyor, çok katlı bir mağazaya dönüşüyor.


Fotoğraflar: Delfino Sisto Legnani ve Marco Cappelletti

Binanın restore edilerek mağazaya dönüşeceği yönünde haberler çıktığı zaman korumacılar tepki göstererek “Binanın fiziksel bütünlüğü ve tarihsel kimliği zarar görebilir” iddiasında bulunmuşlar, Benetton sözcüsü Federico Sartor da “Fondaco dei Tedeschi hayatına ticari bir merkez olarak devam edecek ve şehirde 400 kişiye iş imkanı sunacak. Ayrıca 50 senedir el sürülmemiş, artık dökülen bir sarayı restore edeceğiz,” şeklinde açıklama yapmıştı.

Zarif ve İddialı Yenileme

OMA’nın projesiyle, orta avlu yayalar için açılarak küçük bir meydana dönüştürülmüş. Campo San Bartolomeo ve Rialto Köprüsü tarafından açılan yeni girişler ile avludan geçen bir kısa yol tanımlanmış. Binanın çatısında kentin manzarasını izleme imkanı veren dev bir teras yapılmış.

OMA, binada yaptığı renovasyon çalışmasını zarif ve iddialı olarak tanımlıyor. Koruma çalışmasının binanın ünlü ve çok katmanlı tarihinde başka bir sayfa açacağını söylüyor.

İç mekan tasarımını Londralı Jamie Fobert Architects’in üstlendiği projede, mağazanın bu sene sonbahar aylarında tamamlanarak açılması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın