İkonik Binalar Benzerleşiyor

Miami'ye kendi ekonomisini yaratan bir gözlem kulesi inşa ediliyor.

SkyRise Miami binası Miami’nin güneyinde yer alan Everglades’de bulunuyor ve şehrin her yerine hakim konumu ile ziyaretçilerine eşsiz bir manzara imkanı sunacak.

Projenin yatırımcısı Berkowitz geliştirme şirketi, projeye 30 milyon Dolar yatırımda bulunmuş, projenin geriye kalan bütçesinin ise ABD’de yabancı yatırımcıların önünü açan EB-5 vizesi için hibe edilen paralarla elde edileceği iddia ediliyor. Ayrıca bu alanda yılda 3,2 milyon ziyaretçi beklediklerini belirten Berkowitz, projedeki belediye yatırımının da buradan gelecek parayla karşılanacağını söylüyor. Ancak projenin mimarları öngörülen ziyaretçi sayısı ve projenin ekonomik döngüsü konusunda endişeli. Benzer ikonik binalar üzerinden ortalama ziyaretçi sayısını araştıran mimar Corda Empire State Binası’nın bile yılda 3,5 milyon ziyaretçi sayısına ulaştığını belirtiyor.

Binada restoranlar, eğlence salonları, balo salonu, ‘SkyRise Drop’ adlı yüksek hızlı atlama aktivitesi ve ‘Skyplunge’ adlı halatla kayma etkinlikleri yer alıyor. Aynı zamanda Berkowitz 2017 yılının ortalarında açılışını planladığı binaya LEED Gold setifikası almak için çalışmalarını sürdürüyor. Bina fırtına,kuvvetli ruzgar gibi olaylara karşı dayanıklı tasarlanmış ancak kıyaya olan yakınlığı tehlikeli bulunuyor. Fakat Berkowitz “Miami’nin dünya üzerinde denizi ve kıyıları ile tanınan bir şehir olması gerçeğini göz önünde bulundurarak binanın yerleşimini oldukça uyumlu buluyorum. Miami dünyada önemli bir yere sahip ve bence bu ikon yapı ile dünya da önemli bir yere sahip olacak.” diyor.

Dünyada birçok örneği bulunan bu yapılardan Türkiye’de de görmek mümkün. Mimari yapıları ve cephe özellikleri ile oldukça benzeyen ikonik yapılar akıllara “Gelecekteki mimari yapılar birbirlerini tekrar mı edecek?” sorusunu getiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın