İklime Duyarlı Ekolojik Bir Ev: Rambla Climate-House

Andrés Jaque ve Miguel Mesa del Castillo, İspanya Murcia’nın eteklerinde, iklime duyarlı, kuraklığa dayanıklı, ekolojik bir ev tasarladı.

Topoğrafyanın nemini koruyan ve biyoçeşitliliğini canlandıran Rambla Climate-House, peyzajın üzerinde sütunlarla yükseliyor.

Çatlamış topoğrafya, düzleştirilip yerleşime açılmadan önce Molina de Segura’da bulunan vadilerin izleriyle (İspanyolca “rambla”) kurgulanmış.

Yapı, Mesa del Castillo’nun erkek kardeşi ve onun karısı için bir aile evi olarak tasarlanmış.

Sıradan banliyö şablonunu kullanmak istemeyen mimar, yeni yaklaşımları keşfetmek için Andrés Jaque’yi, merkezi New York’ta bulunan ofisine davet etmiş.

Toprak uzmanı María Martínez Mena, ekolojist Paz Parrondo Celdrán ve Rubén Vives ile çalışan mimarlar kentleşmenin verdiği zararı tersine çevirmek için yüksek ve düşük teknolojiyi bir arada kullanan bir tasarım geliştirmiş.

Tasarım ekibi, evi topoğrafyadan yükselterek arazinin yabanileşmesine olanak sağlayarak bununla birlikte akıllı ve çevre dostu bir sulama sistemi eklemiş.

Bu akıllı sistem, sensör verilerini ve güncel hava durumu raporlarını kullanarak toprağın nemini uygun seviyede tutuyor ve bunu atık suyla yapıyor.

“Rambla Climate-House iklime duyarlı ekolojik bir cihaz gibi çalışıyor. Bu durumla birlikte ev, eski vadi kalıntılarının ekolojik ve iklimsel yapısını geri getirmek için çatılarından birikmiş yağmur sularını, duş ve lavabo atık sularını topluyor ve kullanıyor.”
Office for Political Innovation

Mimarların gözettiği ve belirttiği üzere, vadiler toprak nemini korumada düz zemine göre daha iyi olduğu için vadilerde bulunan bitkiler, uzun kuraklık dönemlerinde hayatta kalabiliyor.

Rambla Climate-House için üretilen tek düz alan, girişteki garaj için üretilmiş ve bu üretim, kazılan toprak kullanılarak yapay olarak oluşturulmuş.

Vadiler bir yıl içinde palmiye, incir, sakız ağaçları gibi çeşitli canlılara ev sahipliği yapıyor.

Evin mimarisi, sıradışı peyzajdan yararlanmak ve maliyetleri düşürmek için tasarlanmış.

Biyolojik çeşitlilik içeren bahçeye bakan ve tavana kadar süren camlar haricinde yapının dış duvarlarının tamamı galvanizli çelikle kaplanmış.

Camlı cepheyle birlikte mermer kaplı bir balkon bulunuyor ve bu balkon pasif olarak soğutulan bir oturma alanı sağlıyor. Ayrıca güneş enerjisi aktif bir şekilde kullanılarak sıcak su kaynağından tasarruf ediliyor.

İç odalar bahçenin her yerinden görülebiliyor. Yapının bir ucunda ortak yaşam alanları, diğer ucunda ise 3 adet yatak odası yer alıyor.

Yapının hem iç duvarlarında hem de tavanda kullanılan elma yeşili tonu, bahçede ve dışardaki bitkilerle renk uyumu oluşturuyor.

Jaque (Columbia’s Graduate School of Architecture, GSAPP dekanı), mimariye deneysel ve çevreye duyarlı yaklaşımıyla biliniyor.

Office for Political Innovation, önceki projelerinden, İbiza’daki basamaklı Never Never Land House, New York’taki su arıtma odaklı Comso enstalasyonu ve Madrid yakınlarındaki Reggio Okulu ile de tanınıyor.

Rambla Climate-House tamamlandıktan sonra trend olarak varlığını sürdürüyor.

“Tamamlandığından beri, ev bir gösteri aracı haline geldi. Bölge yerleşimini yeniden temellendirmek için ortak bir çabayla, içgörü ve deneyimleri paylaşmak üzere, komşularla ve Molina de Segura topluluğunun üyeleriyle toplantılar düzenleniyor.”
Office for Political Innovation

İspanya’da Farklı Bir Okul: Reggio School

Etiketler

Bir yanıt yazın