İklim Direnci İçin Sıfır Atık Mimarisi: CloudHouse Shade Pavilion

City of Cambridge’s Public Space Lab ile birlikte geliştirilen pavyon, Iman S. Fayyad tarafından tasarlandı, Rayshad Dorsey, Pietro Mendonça, Jack Raymond ve Audrey Watkins isimli dört öğrenci tarafından inşa edilmiş. Resilient Cambridge Plan*'a sıcaktan ve yağmurdan geçici bir dinlenme sağlayarak yanıt veriyor.

CloudHouse’un tasarımı, tek bir kısıtlama üzerinden gerçekleşmiş: “malzeme israfından kaçınmak.” Pavyon, ucuz, geri dönüştürülebilir bir plastik olan standart 4,88 x 9,76 metrelik High-Density Polyethylene (HDPE) levhalarla inşa edilmiş. Fayyad, curved-crease folding adı verilen geometrik bir teknikle “karmaşık görünen ama aslında yapılması çok kolay olan eğrisel yüzeyler” yaratmış. Aynı zamanda bu süreç pavyonun sahada üretilmesini, taşınmasını ve monte edilmesini de kolaylaştırmış. Levhaların bükülmesi, pavyonun dalgalı kenarlarını, bankları ve Cambridge mimarisinden ilham alan üçgen bir çatıyı üretmeye imkan tanımış.

Fayyad, tek tip levha boyutu nedeniyle “her şey parametrik olarak ilişkili hale geldi,” diyor. Malzeme ve teknik, ekonomik bir modülerlik ve çatıdan dışa doğru katlanan olukları içeren bir cephe üretmiş.

“Tasarım stratejimde [israf etmeme] kısıtlamasını ön plana koymamış olsaydım bu kompozisyonu keşfedemezdim. Benim için kısıtlama, inovasyon için bir katalizör görevi görüyor.”

Güneş değiştikçe, okülüs, pavyonun iç kısmında zarif, kavisli gölgeler üretiyor.

İlkokul öğrencileri teneffüslerde pavyonun inşasını izlemeye gelmişler, yakındaki kreşlerden çıkan öğretmenler ve çocuklar, okuma seansları için sıraları kullanmış. Voleybol oynayan üniversite öğrencileri pavyonun altında dinlenme molaları vermiş. Parkta köpeğini gezdiren bir kadın, Fayyad’a aniden yağan yağmurun çevredeki sakinleri pavyonun altına sığınarak birbirlerini tanımalarına neden olduğunu söylemiş… Bu hikayeler, pavyonun parkın mevcut kullanım hedefinin gerçekleştirdiğini yansıtıyor.

CloudHouse Shade Pavilion, hem malzeme verimliliğine hem de estetik deneyime duyarlılığıyla her ikisini de yapıyor ve bir mahalle parkında gerekli sığınma işlevini sağlıyor.

*Cambridge için iklim değişikliğine hazırlık ve dayanıklılık için yol haritası.

Etiketler

Bir yanıt yazın