İklim Değişikliğine Duyarlı İlk Yerleşim Alanı Kopenhag’da Yaratıldı

2011'de yoğun yağışların yarattığı hasardan ders alınarak Kopenhag'ın St. Kjeld mahallesi iklim değişikliğine duyarlı alan haline getirilecek.

“2025’te Karbon 0 Kopenhag” planı kapsamında Kopenhag’ın St. Kjeld mahallesinde iklim değişikliğine karşı önlemler alınarak dünyanın ilk iklim değişikliğine duyarlı yerleşim birimi kurulmuş oldu.

2011’de sağanak yağışların bölgede yarattığı 1 Milyar Dolar’lık hasar sonucunda harekete geçen yönetim, iklim değişikliği sonucunda oluşabilecek felaketlere karşı koruma yöntemlerini belirledi.

St. Kjeld’in dönüşümünden sorumlu Rene Sommer, “İklim değişikliği bir gerçeklik ve bizim seller, fırtınalar ve deniz seviyesinin yükselmesine karşı kendimizi korumamız gerekiyor” diyerek böyle bir planın gerekliliğini açıklarken “2011’de aldığımız ağır hasar bizim için bir uyarıydı. Bu yüzden noktasal projeler yapmak yerine bir masterplanı ortaya koymak istedik,” diyor. Planda “yeşil altyapı” projesi geliştirilerek bölgede daha büyük kanalların oluşturulması ve suyu toplayıp dağıtan yeşil yapıların tasarlanması önerileri öne çıkıyor.

Yapılı çevrenin %20’sinin yeşil alanlara dönüştürülmesi hedeflenen planda yağmur suyunun %30’unun kanalizasyona ulaşmadan kullanılması hedefleniyor. Kentsel ve kırsal alanların iklim değişikliğine adaptasyonu için yaratıcı ve etkili çözümler geliştirmek isteyen belediye projenin açılışını Kasım 2014’te yaptı.

Plana göre mahalledeki asfalt kaplı yollar, yer yer çim alanların oluşturulacağı yürüyüş yollarıyla değiştirilecek. Mahalledeki küçük park alanları su havzalara dönüştürülerek çevresindeki sokaklar ise taşkın ve aşırı fırtına meydana geldiğinde kanallara dönüşecek ve yağmur suyunu meydanlardan limana taşıyacak kanal görevi görecek. Planın bu yaz ve önümüzdeki yıl olmak üzere aşamalı olarak hayata geçirilmesi planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın