İkiye Bölünmüş Japon Evi

İkiye Bölünmüş Japon Evi

Mimarlık stüdyosu KKAA YTAA, Japonya'nın Nara kentindeki "House in Front of a School" adlı merkezi avlulu evi tamamladı.

Japonya’nın Nara kentinde yer alan ev, merkezi avlu üzerinden köprüyle birbirine bağlanan iki bölüme ayrılmış.

Alışılmadık tasarım, müşterinin evden çalışması ve dış mekanlara kolay erişim sağlamak istemesi üzerinden şekillenmiş.

Mimarlık ofisi, kiralık daireler ve daha geleneksel evlerle çevrili “cansız” bir alanda yer alan evin, çevresinden farklı olmasını istiyor. KKAA YTAA, evi ikiye bölüyor, böylece odaların çoğu iç avluya bakarken, sokak cephesi tamamen boş bırakılıyor.

Mimarlık ofisi, bölge için “Yayaların ve arabaların az olduğu sessiz bir yer, ancak yaşam duygusu açısından biraz eksik hissettiren bir ortam. Boş bir alan yaratmak için binayı ikiye bölmeye karar verdik. Evin neresinde olursanız olun, bu alana açılarak ışığı, rüzgarı ve yeşilliği size yakın hissedebilirsiniz,” diye ekliyor.

Mimarlık ofisi, sel hasarı riskini azaltmak için açık planlı yaşam alanı ve mutfağı içeren kütleyi ahşap ayaklar üzerinde yükseltiyor. Bu kütlenin altındaki alan otopark olarak da kullanılabiliyor.

Orta avludaki ahşap köprü, bu yükseltilmiş kütleyi iki yatak odası ve bir banyo içeren evin diğer kütlesine bağlıyor.

Ayarlanabilir duvarlarla köprü, kapalı yürüyüş yolu veya dışarıya açık veranda işlevlerine uyarlanabiliyor.

“Duvarların açılıp kapanmasıyla köprü, gökyüzünün ve rüzgarın dinlendiriciliğinde bir dış mekan, bağlantı koridoru olarak iç mekan ve sundurma gibi doğayla bağlantılı yarı dış mekan gibi farklı biçimler alabilir.”

Evin ahşap yapısı, iç mekanlarda olabildiğince açıkta bırakılmış ve minimal ahşap mobilyalarla tamamlanmış. Genel olarak KKAA YTAA, evin bölgedeki diğer evleri, dış mekan alanları kullanmaya teşvik edeceğini umuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın