İki Yeni Yapı ile Columbia Üniversitesi Manhattanville Kampüsü’nün İlk Aşaması Tamamlandı

Columbia Üniversitesi'nin, Manhattanville kampüsündeki Diller Scofidio + Renfro ve FX Collaborative iş birliğiyle tasarlanan yeni Columbia Business School'da eğitim başladı.

Fotoğraflar: Iwan Baan

 

45.000 metrekarelik bir alana yayılan proje birbirine bakan iki ana kütleden oluşan tasarımıyla bir kent parkında konumlanıyor. James Corner Field Operations tarafından tasarlanan ve The Square olarak bilinen parka doğru bakan yapıların isimleri Henry R. Kravis Hall ve David Geffen Hall. Proje Morningside Kampüsü’ndeki dağınık bir biçimde konumlanmış ofis ve eğitim birimlerini ve Kuzey Batı Yakası’ndaki ek yapıları bir araya getirecek kapasiteye sahip.

İki yapıda da yer alan çok işlevli mekanlar üniversitenin topluluk hissiyatını güçlendirerek öğrenci, mezun ve çalışanları işbirlikçi paylaşımlarda bulunmaya davet ediyor.

Aynı zamanda da bulunduğu kentsel bağlam içinde Batı Harlem halkı ve New York şehriyle eğitim yapıları arasında sıkı bir iletişim kurmayı amaçlıyor.

Manhattanville Kampüsü’ndeki diğer binalar gibi bu iki yapı da saydam kütleler halinde düşünülüp, zemin kotunda kamusal etkileşime açık bir anlayışla tasarlanmış ve yaya hareketi kentsel plan örgüsünü yaya izlekleriyle bağlayacak şekilde güçlendirilmiş.

Yapı organizasyonu Henry R. Kravis Hall’da fakülte ofis birimleri ile öğrenim mekanlarını değişen düzlemlerde kararken, aynı mekansal stratetijiyi David Geffen Hall’da yönetim birimleri ve eğitim birimleri için gerçekleştiriyor. Yapıların program kurguları cephede dışa vuruluyor.

Okulun iç mekanları kesişen dolaşım ağları ve yapıların düşey doğrultuda uzanış biçimlerine göre tasarlanmış. Bu şekilde eğitim, sosyalleşme ve çalışma eylemleri birbirine bağlanılarak 24 saat canlı kalan dönüşümlü bir etkileşim atmosferi oluşturulmuş.

Şehirle ve yakında bulunan Batı Harlem’in halkıyla olan ilişki Columbia Üniversitesi’nin yeni yerleşke tasarımının temel bir ögesi. Henry R. Kravis Hall Hudson Nehri’ne 360 derecelik bir bakış imkanı sunarken, David Geffen Hall kent dokusuna sıkıca tutunuyor.

Her eğitim birimi, şehir manzarasını iç mekana aktaracak şekilde tasarlanmış. Ayrıca Geffen Hall’ın ikinci katında yer alan, Harlem’daki küçük işletmelerin gelişimi için kurulmuş Innovation Lab kalıcı yerini bulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın