Ikea Yeni Koleksiyonunda Olafur Eliasson’la İşbirliği Yaptı

Ikea, Sammanländ koleksiyonunun sınırlı sayıda üretilen iki güneş enerjili lambasını Olafur Eliasson'un temiz enerjiye adanmış sosyal girişimi Little Sun ile birlikte tasarladı.

Alternatif enerji çözümleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan sınırlı sayıdaki koleksiyonun parçaları olan iki aydınlatma tasarımı, kullanıcıları evlerinde güneş enerjisini deneyimlemeye teşvik etmek üzere tasarlanmış.

Eliasson’un mühendis Frederik Ottesen ile birlikte kurduğu Little Sun’ın misyonu, başta Sahra Altı Afrika’da olmak üzere düzenli elektriği olmayan topluluklara güneş enerjisiyle erişim sağlamak. Eliasson, “Eğer önümüzdeki on yıl içinde yenilenebilir enerjiyle çalışan bir dünyaya geçiş yapacak ve gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir dünya yaratacaksak, her yerde herkesin güneş enerjisinin önemini kavramasına ihtiyacımız olacak,” diyor.

İşbirliği, her ikisi de taşınabilir ve güneş enerjisiyle çalışan iki LED aydınlatma tasarımından oluşuyor: bir masa lambası ve konsepti Eliasson’un orijinal Little Sun lambasından esinlenen daha küçük, portatif bir lamba.

Masa lambasının tasarımı, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinden esinlenilmiş ve ışık kaynağını gizleyen bir yarım küre ile karakterize edilmiş. Yarım küre ise yuvarlak bir ayna üzerine yerleştirilmiş ve iki metal halka ile çevrelenmiş. Çok işlevli obje, ayarlanabilir metal gövdesi sayesinde bir sarkıt lambaya da dönüşebiliyor ve ışık kaynağı sökülerek fener olarak kullanılabiliyor.

Daha küçük olan ikinci portatif lamba ise dış mekanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış ve sarı bir askıyla tutularak taşınabiliyor ya da asılarak güneş ışığında şarj edilebiliyor. Her bir lamba güneş enerjisiyle şarjın mümkün olmadığı durumlar için USB-A ve USB-C portlarıyla donatılmış. Tamamen şarj edildiğinde, lambaların pilleri bir cep telefonunu şarj etmeyi de destekleyebiliyor. Koleksiyon Nisan 2023’te satışa sunulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın