IKEA ve İsveç Kraliçesi, Modüler BoKlok Konutları’nı Yaşlılar için Yeniden Ele Aldı

IKEA ve Skanska, modüler BoKlok Konutları’nın bir parçası olarak yaşlı ve demans hastalarının ihtiyaçlarını karşılayacak proje için İsveç Kraliçesi ile işbirliği yapacak.

İsveç Kraliçesi tarafından kurulan bir demans vakfı olan SilviaBo’nun konut projesi, IKEA, Skanska ve Silviahemmet tarafından İsveç’te geliştiriliyor. Proje, ülkenin yaşlanan nüfusuna ve erişilebilir konutlar için ortaya çıkan talebe bir cevap niteliği taşıyor.

BoKlok ile aynı prefabrik ahşap ünitelere dayanacak olan proje, yaşlıların bağımsız olarak daha uzun süre yaşamasına yardımcı olmak için ortak sosyal tesisleri ve modifiye edilmiş iç mekanları daha demans dostu planlarla birleştirecek.

İlk altı SilviaBo dairesi şu anda Stockholm dışında tamamlanmakta ve IKEA gelecekteki projeler için çalışmalara başladı.

İsveç’te yaşlılar için büyük bir konut ihtiyacı var. Gördüğümüz demografik değişiklikler birçok ülkede hemen hemen aynı. Bugün, konut piyasası oldukça pahalı. Umudumuz SilviaBo’nun bu duruma oluşturulacak iyi bir çözümün parçası olması.

BoKlok’un proje yöneticisi Magdalena Stadler

Proje, BoKlok gibi prefabrik ve şantiyede bir araya getirilmiş ahşap parçalardan inşa edilecek. Konutlar iki ila dört kat arasında değişecek olup bir ve iki yatak odalı dairelerden oluşacak.
SilviaBo Konutları’nın BoKlok’tan ayrılacak olan temel özellikleri arasında tekerlekli sandalyeler için uygun geniş girişler ve düz yürüyüş yolları, asansörler ve merdiven boşlukları için minimum eşikler, otomatik kapı açıcılar ve ekstra aydınlatmalar sayılabilir. Proje, tekerlekli sandalyede bir kişi için tamamiyle erişilebilir olacak.

Ayrıca demans hastaları düşünülerek tasarlanmış açık ve genişletilmiş tabelalar, banyolar için düşük duş duvarları, ısıtıcılar için ısı sensörleri ve tüm odalar için sakinleştirici iç kaplamalar da dahil olmak üzere daha özelleşmiş tasarımlar konutlara adapte edilecek.

Bu sayede özellikle hafıza sorunu olan yaşlıların, kimseye bağımlı olmadan evinde mümkün olduğunca uzun süre yaşaması sağlanacak ve nihayetinde hükümet de bakım için harcayacağı paradan tasarruf ediyor olacak.

Refah ve sosyal etkileşim de SilviaBo Konutları’nın önemli bir parçası. IKEA, çiçek bahçesi ve sebze bahçesi benzeri parklar, çim alanlar, barbekü ve kamelyalarla dolu kulüp binası gibi toplumsal bir tesisin özelliklerini barındıran konutlar öngörmekte.

Konut, güneş panelleri, yeşil çatılar ve BoKlok’ta olduğu gibi IKEA mobilyalarıyla tamamlanmış olacak.

İsveç, Finlandiya ve Norveç’te yaklaşık 11.000 BoKlok evi bulunmakta. IKEA ve Skanska, geçtiğimiz günlerde düşük maliyetli konutları İngiltere’nin güneyine getirmek için West Sussex’teki Worthing Konseyi ile bir anlaşma imzaladı.

Yaşlanan nüfus dünya genelinde giderek yaygınlaşıyor ancak ihtiyaçlarına uygun altyapı çoğu zaman yeterli değil. 2016 yılında, Architizer kurucu ortağı Matthias Hollwich, çözümün ortak-konut kavramı (co-housing) olabileceğini söyledi.

İngiltere’de yaşlılar için inşa edilen ilk ortak-konut, 2016 yılında Pollard Thomas Edwards tarafından geliştirildi. Kompleks, sadece kadınların kullanımı için ve ortak bir bahçenin etrafında düzenlenmiş tuğla evlerden oluşmakta.

Etiketler

Bir yanıt yazın